Szorul a hurok a Schweighofernél?

A Wirtschaftsblatt.at osztrák gazdasági lap csütörtöki cikke szerint a román környezetvédelmi minisztérium új jelentést iktatott az ügyészségen, amely szerint 2014 januárja és 2015 áprilisa között a Holzindustrie Schweighofer radóci és szászsebesi gyárai mintegy harmincezer köbméternyi, származási tanúsítvány és bármiféle irat nélkül átvett fát dolgoztak fel – írja a Háromszék a Neuer Weg környezetvédelmi szervezet információira hivatkozva. Ez mintegy 800–1300 teherautónyi fát jelent.

Az osztrák befektetőnél egyébként korábban a miniszterelnöki hivatal ellenőrző testülete is talált rendellenességeket, egy 2009 és 2012 között végzett ellenőrzésekről szóló jelentésében például több helyen is megemlíti a Holzindustrie Schweighofert. Az említett időszakban összesen 52 lehetséges büntetőjogi visszaélést tárt fel a miniszterelnöki hivatal ellenőrző testülete az állami erdőgazdálkodási hatóságnál és a megyei erdészeti igazgatóságoknál tett vizsgálódásai során - az erről szóló jelentést idén januárban összesítették. 

Öt megyében, Beszterce-Naszód, Máramaros, Mehedinți, Neamț és Suceava megyében kutakodtak az állami tulajdonban lévő erdők kitermelése és a fakereskedelem kapcsán. Az ügyben az ellenőrző testület az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget is értesítette. A DNA-nak küldött dokumentum itt olvasható.

A Schweighofer önmagát minősítette?

A Wirtschaftsblatt.at arra is felhívja a figyelmet egy másik cikkében, hogy a PEFC CoC fenntarthatósági tanúsítvány – amelyet 2014. május 27-én kapott meg a Schweighofer – kibocsátásának hátterében valójában érdekkonfliktus áll: a romániai Schweighofer-gyárak anyavállalatának számító Schweighofer Alapítvány (Schweighofer Privatstiftung) alelnöke, Georg Erlacher a tanúsítvány kiállításakor az azt kiadó Holzforschung Austria igazgatótanácsának volt a tagja, tehát a Schweighofer valójában önmagát minősítette fenntarthatónak – áll a cikkben.

A Neuer Weg szerint ha a Holzindustrie Schweighofertől megvonják a nemzetközi piacokon garanciának számító PEFC CoC (és FSC) fenntarthatósági tanúsítványt, ez szinte biztosan a vállalat gazdasági hanyatlását jelenti. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?