Nem tetszik a Schweighofernek a bírság, bírósághoz fordulnak

Bírósághoz fordul a Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozó, amiért a környezetvédelmi őrség megbírságolta őket a rétyi üzemben engedélyek nélkül folytatott termelés miatt - olvasható a 3szek.ro-n. 

A cég illetékesei szerint a hatóságok törvénytelen módon jártak el és büntettek, ezért a jegyzőkönyv semmissé tételét kérik. Az osztrák vállalat kitart korábbi állításpontja mellett, mely szerint márciusban, illetve áprilisban csupán próbaüzemeltetés zajlott Rétyen.

A vállalat sajtóosztálya által Háromszéknek eljuttatott állásfoglalásban a cég illetékesei egyrészt arról tájékoztatnak, hogy óvást nyújtottak be a bíróságra, kérve az ítélőszéktől, hogy nyilvánítsák semmisnek az Országos Környezetvédelmi Őrség május 19-én kiállított jegyzőkönyvét. Ez a dokumentum rendelkezik arról, hogy a rétyi fűrész­üzemben minden, az építkezéshez nem köthető tevékenységet le kell állítani, illetve a 30 ezer lejes bírság kiszabásáról.

https://www.youtube.com/watch?v=djl0QSTkSyw&feature=youtu.be

A környezetvédelmi őrség felügyelői a civil szervezetek – a bukaresti Bankwatch Románia és a fogarasi Neuer Weg Egyesület – beadványa nyomán kezdett el vizsgálódni az osztrák vállalat rétyi üzemében. A civilek már a múlt hónapban jelezték, bár a környezetvédelmi engedélyeket még nem kapták meg, a rétyi gyárban márciusban és áprilisban gőzerővel folyt a termelés. Állításukat fotókkal is bizonyították: az üzem udvarán rönkök, deszka- és fűrészkorpahalmok voltak láthatók. 

Kapcsolódók

Kimaradt?