Ismét tüntetnek az erdőirtások ellen

Pénteken, szombaton és vasárnap ismét nagyszabású tüntetés lesz országszerte az erdőirtások ellen - tájékoztat a România Curată.

Bukarestben, Brassóban, Nagyváradon, Csíkszeredában, Nagyszebenben, Sepsiszentgyörgyön, Suceaván, Ploieşti-en, valamint Londonban vonulnak utcára a zöldek. A TIFF nemzetközi filmfesztivál miatt Kolozsváron elmarad a megmozdulás. A tüntetések helyszínét és időpontjait itt nézheti meg. 

Csíkszeredában a tiltakozás pénteken délután öt órától kezdődik, Nagyváradon hat órától. 

"Hetek óta több romániai városban tartanak nagy tüntetéseket a jogsértő erdőirtások ellen, amelyek következtében Románia néhány év alatt kevesebb mint fele annyi erdővel maradt, mint amennyivel 1989-ben rendelkezett. A helyzetet csak súlyosbítja az a tény, hogy Romániában található az Európai Unió érintetlen erdeinek fele, és hogy a politikai osztály bűnrészes a jogsértő erdőirtásban, amint azt Klaus Johannis elnök úr azon gesztusa is jelzi, hogy visszaküldte a Parlamenthez azt a törvényt, mely véget vetett volna az osztrák Holzindustrie Schweighofer cég monopóliumának" - olvasható a tüntetés felhívó szövegében.

Sepsiszentgyörgyön vasárnap vonulnak utcára a zöldek.

"2015. június 7-én Sepsiszentgyörgyön újra az utcán tiltakozunk az erdőpusztítások ellen. A Környezetvédelmi Világnap alkalmából, június 5-7. között, az ország számos városában szerveznek tiltakozó megmozdulásokat az erdőpusztítások, a palagáz-kitermelés, a törpe vízerőművek, valamint a ciánalapú aranybányászat ellen. Mi itt Sepsiszentgyörgyön az összes fent említett problémát magunkénak érezzük, de a közeli rétyi fűrészüzem környezet és tájromboló hatása miatt leginkább az erdőpusztítások és a Holzindustrie Schweighofer fűrészüzemének engedélyeztetési eljárása elleni tiltakozást helyezzük a tüntetés fókuszába, ugyanis ha a rétyi fűrészüzem beindul, akkor az évi 800.000 köbméter feldolgozott fenyő mintegy 2 971 hektár, (29 710 000 négyzetméter) erdő letarolását okozza majd évente" - áll a szentgyörgyi tiltakozás felhívó szövegében.

Mint arról már korábban beszámoltunk, májusban többször is utcára vonultak az országban a illegális erdőkivágások ellen.

FRISSÍTÉS: Kolozsváron mégis szerveznek tüntetést. Részletek itt

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?