Nemzetközi petícióval akadályoznák meg a rétyi üzem engedélyeztetését

Nemzetközi petíciót indított a Németországban bejegyzett Rettet den Regenwald/Rescue the Rainforest nonprofit szervezet a Holzindustrie Schweighofer rétyi üzemének engedélyezése és az illegális fakitermelés ellen - olvasható a Neuerweg hivatalos oldalán. 

A Neuerweg évek óta küzd az famaffia és az illegális erdőirtás ellen Romániában. 

A több mint egymillió támogatóval rendelkező Rettet den Regenwald civil szervezet június 19-én, egy nappal a rétyi fűrészüzem környezetvédelmi engedélyének jóváhagyása után indította el az aláírásgyűjtést. Az egyelőre német nyelven elérhető petíciót, melynek szövege itt olvasható , eddig több mint 38 ezren írták alá. Itt nézheti meg a petíció aláírásához szükséges útmutatót

A petíció címzettje a környezetvédelmi minisztérium. A kezdeményezők kérik a szaktárcától, hogy állítsák le a rétyi üzem engedélyeztetésének folyamatát, és tegyenek konkrét lépéseket a törvénytelen erdőirtás ellen.

https://www.youtube.com/watch?v=I2lwefgTzNU&feature=youtu.be

"A felsorolt érvek között többek között szerepel az Environmental Investigation Agency (EIA) környezetvédelmi szervezet által közzétett jelentés, mely bizonyítja, hogy a Holzindustrie Schweighofer Romania vezetősége készségesen és tudatosan elfogadja az illegálisan kitermelt fát. [3] / [4]

A petíció ugyanakkor felhívja a miniszter figyelmét arra, hogy a környezetvédelmi szervezetek véleménye szerint a fűrészüzem építése során megszegték a törvényeket, és hangsúlyozzák, hogy az engedélyeztetés ellen több bírósági eljárás is indult. A kezdeményezők felhívják a miniszter figyelmét, hogy nincs kizárva az sem, hogy a Holzindustrie Schweighofer a jövőben is fog törvénytelenül kitermelt fát feldolgozni” - olvasható a sepsiszentgyorgy.info oldalán

A Rainforest Rescue egy nonprofit civil szervezet, mely 1986 óta aktív szerepet vállal az esőerdők megőrzésének érdekében. A szervezet elsősorban online kampányokkal, tüntetések szervezésével tiltakozik az esőerdők tönkretétele ellen. Ugyanakkor közvetlen segítséget is nyújt olyan aktivista csoportoknak, akik az esőerdők őshonos lakkosságának érdekeiért küzdenek. A szervezet lobbi-tevékenységet és felvilágosító kampányt folytat Németországban és más nyugati országokban az esőerdők megmentéséért. (sepsiszentgyorgy.info)

Mint arról már beszámoltunk, csütörtökön, június 18-án jóváhagyták a környezetvédelmi engedély kibocsátását a Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó rétyi beruházása számára.

A Kovászna megyei környezetvédelmi szakbizottság által összehívott ülés zárt ajtók mögött zajlott, az érdeklődő civileket nem engedték be. Az ülést követően a környezetvédelmi hivatal igazgatója, Gheorghe Neagu úgy nyilatkozott: az osztrák vállalat minden procedúrát és törvényt betartott, ezt több ellenőrzés is igazolta. Hozzátette: a rétyi fűrészüzemben fafeldolgozás zajlik, nem pedig erdőkitermelés, így nincs közük az erdőirtásokhoz. 

Toró Attila sepsiszentgyörgyi civil aktivista a maszol.ro érdeklődésére azt mondta: nem számítottak arra, hogy megtagadják a környezetvédelmi engedélyt, hiszen ugyanez a szakbizottság korábban már több engedélyt jóváhagyott a Schweighofer számára. A civilek ugyanakkor kérik a háromszéki önkormányzattól, hogy hozza nyilvánosságra álláspontját a környezetvédelmi engedély kapcsán. A szakbizottság döntését a közzétételt követő 15 napon belül lehet megfellebbezni. 

Amennyiben a rétyi üzemben beindul a termelés, a hivatalosan bejelentett 800 ezer köbméternyi fa feldolgozása körülbelül 2.971 hektár erdő kivágását jelenti évente. Az engedélyeztetésről bővebben itt olvashat

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?