A fogyasztóvédők szerint káros a gyermekek egészségére a bolti fagylalt

Károsak a gyermekek egészségére a romániai kereskedelemben kapható fagylaltok – állapította meg jelentésében a Romániai Fogyasztóvédelmi Egyesület.

A nem kormányzati szervezet összesen 55 bolti termék összetételét elemezte tanulmányában. Többek között arra a következtetésre jutott, hogy a fagylaltoknak túl magas a telítettzsírsav- és cukortartalma, ezért gyermekeknek, szív- és cukorbetegeknek nem ajánlják fogyasztásra. Emellett az egészséges felnőtteknek sem ajánlatos napi 40-60 grammnál többet fogyasztani belőlük.

Kiderült az is, hogy a termékben igen alacsony a természetes alapanyagok aránya. A csokifagylaltok kakaótartalma 0,1 és 3,2 százalék közötti, a diófagylaltnak mindössze 4 százaléka dió, a tejszínes fagylaltok 0,2 százaléka tejszín, a vaníliafagylaltokban pedig csak nyomokban található vanília.

Bőven tartalmaznak azonban élelmiszer-adalékanyagokat, az 55 fagylaltban összesen 23-at azonosítottak. Köztük például az E150a nevű adalékanyagot, az egyik legelterjedtebb színezéket, amely nagyobb mennyiségben hiperaktivitást és emésztési zavarokat okoz.

Találtak céklából előállított színezéket, betanint (E162), amelynek nagyobb mennyiségű fogyasztását gyermekek számára nem ajánlják. Ezek mellett még legalább tíz olyan adalékanyagokat azonosítottak, amely a szakemberek szerint károsak lehetnek az egészségre.

Kapcsolódók

Kimaradt?