Függőséget okozhat a fagyi?

A Daily Mail cikke szerint a fagyi akár olyan addiktív is lehet, mint például a kokain. Mindezt egy olyan kutatási eredményére alapozzák, ahol a jeges finomságnak az agytevékenységekre gyakorolt hatását vizsgálták.

Mintegy 151 tini vett részt a kutatásban, ahol az agyi funkciókat szkennerrel vizsgálták, miközben a vizsgált alanyok fagyis tejturmixot fogyasztottak. A résztvevőknek különböző kérdéseket kellett megválaszolni az adott étellel kapcsolatban (például: Milyen gyakran eszel ilyet? Mennyire kívánod? Milyen mennyiségben fogyasztod?) – írja a kamaszpanasz.hu.

Azoknak a tiniknek, akik a vizsgált 2 hét alatt mindennap ettek a finomságból, láthatóan csökkent az agy „jutalmazó részének” aktivitása. Az agy ezen része a kellemes érzések kiváltásáért felelős,  tulajdonképpen egy úgynevezett boldogság központ. Ez akkor is aktív, amikor a túlélésért küzdünk, vagyis jelen esetben eszünk vagy iszunk. Az agy azért küld boldogságérzést okozó jeleket, hogy  megerősítse, illetve motiválja a jövőben az ilyen jellegű cselekvéseket. Több kutatás is bizonyította, hogy a túlsúlyos embereknél kevés az ilyen visszajelzés az agy felől, így többet kell enniük, hogy a vágyott „kellemes érzést” elérjék.

A kutatás kapcsán meg kell jegyezni, hogy azon csak normál testsúlyú embereket vizsgáltak, mindössze két hétig, és csak egyféle élelmiszerre adott rekcióik alapján. A kutatás bebizonyította, hogy az agy olyan jeleket is küldhet, ami néhány esetben megfigyelhető a drogfüggőknél. Azonban nem lehet teljesen biztosan megállapítani és kijelenteni, hogy a fagyi ugyanolyan addiktív lenne, mint a drogok.

Kimaradt?