Félkör alakú lesz a nemzetpolitikai kerekasztal Tusványoson

A három erdélyi magyar politikai szervezet vezetői közül kettő – Kelemen Hunor (RMDSZ) és Biró Zsolt (MPP) – idén sem szólal fel a korábban a magyar-magyar párbeszéd fórumának tekintett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban. A hivatalosan szerdán kezdődő Tusványos a magyar-román dialógus színtere sem lesz.

Tusványos politikai programja egyik csúcseseményének szánhatták idén is a szervezők a Kárpát-medencei magyar közösségek jövőjét boncolgató pénteki nemzetpolitikai kerekasztalt, amelyet a magyarországi előadók mellett felvidéki, vajdasági, kárpátaljai, muravidéki, horvátországi politikusok ülnek majd körül. Az erdélyi magyar közösséget azonban csak az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, Szilágyi Zsolt képviseli majd a beszélgetésen, az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) vezetője nem lesz jelen.

A távolmaradásának okait firtató kérdésünkre Kelemen Hunor szövetségi elnök a Maszolnak elmondta: korábban egy „általános” meghívót kapott egy bizonyos időpontra a szervezőktől, amely szerint utólag értesítik majd arról, hogy milyen témájú és milyen részvételű rendezvényre várják Tusványosra.

„Erre azt válaszoltam, hogy egyrészt már régebbről leegyeztetett programjaim vannak a meghívó időpontjára. Másrészt: ha valóban számítottak volna rám, akkor fel kellett volna hívniuk, hogy egyeztessünk a témákról, a résztvevőkről, a moderátor személyéről. Úgy, ahogyan más rendezvények esetében is eljárnak a szervezők: hagynak időt a meghívottnak, hogy legalább a fejében rakja össze, amiről beszélni fog” – mondta az RMDSZ elnöke.

A politikus emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ több politikusát is meghívták a szervezők, és egy részük részt is vesz Tusványoson. „Nincs erre semmiféle tiltás vagy korlátozás” – tette hozzá. Kelemen Hunor egyébként mégis elutazik Tusnádfürdőre: meghívót kapott és – akárcsak tavaly – részt vesz az Orbán Viktorral közös péntek esti vacsorán.

Birót meghívták, de mégsem

Az MPP elnökétől, Biró Zsolttól megtudtuk: a pénteki nemzetpolitikai kerekasztalra vagy az autonómia közvitájáról szervezett beszélgetésre sem hívták meg. Pontosabban az egyik rendezvényre meghívták ugyan, de utóbb a szervezők arról értesítették, hogy törölték a programból azt a panelt, amelyre a politikus eredetileg hivatalos lett volna. Ennek az volt a címe, hogy Egy autonómiáért, két statútummal és három párttal, és a meghívó szerint az RMDSZ politikusai is részt vettek volna rajta.

„A meghívásom után néhány nappal arról értesítettek, hogy az autonómiáról érdemi vitát ígérő panelt törölték, tehát már nem várnak Tusványosra. Utólag láttam, hogy a programban az autonómia közvitájáról szerveznek panelt, az RMDSZ és az MPP mellőzésével, és éppen azoknak a politikusoknak a részvételével, akik a közvitát hanyagolták. Ismert, hogy az EMNP és az SZNT sem volt hajlandó részt venni az RMDSZ-féle autonómiastatútum közvitájában” – részletezte a történteket a politikus.

Biró emlékeztetett: Tusványos eredetileg a román-magyar párbeszéd színtereként indult, később pedig a magyar-magyar párbeszéd színterévé vált, ezért sajnálatosnak tartja, hogy mára már ezek a dialógusok megszűntek a táborban. „Nagyon kevés az a román közéleti vagy politikai személyiség, aki jelen van Tusványoson. Emellett ha az idei programot megnézzük, elmondható, hogy belterjessé vált ez a rendezvény. Elég, ha a nemzeti kerekasztal résztvevőit vagy az autonómia közvitájáról szóló panel meghívottjait nézzük. A hazai szervezetek közül csak az EMNP és az EMNT képviselteti magát ezeken a beszélgetéseken” – fejtette ki az MPP elnöke.

Biró Zsolt mindemellett szintén elutazik Tusnádfürdőre: a település MPP-s polgármestere meghívására jelen lesz az Orbán Viktor részvételével tartott pénteki vacsorán, szombaton pedig meghallgatja a magyar kormányfő beszédét.

A sajátos világzenét játszó Ferenczi György és a Rackajam, illetve a népzenész Szalonna és Bandája közös fellépésével megkezdődött kedd este a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyhetes programsorozata Tusnádfürdőn.  A Tusványosként emlegetett szabadegyetem közéleti programja valójában szerdán veszi kezdetét, de a hagyományoknak megfelelően már a hivatalos megnyitó előestéjén több száz résztvevő érkezett a tusnádfürdői kempingbe a "nulladik napi" koncertre. A szervezők célja, hogy megőrizzék az egyensúlyt Tusványos szórakoztató és szabadegyetemi jellege között. Erre a utal az idei rendezvény mottója is: Tusványos - Nem csak fesztivál. A délután érkezőknek a korábbiaktól eltérően már nem ingyenes a belépés. (MTI)

Két körben küldtek meghívót a szervezők

Tusványos politikai programjának koordinátora, Sándor Krisztina a Maszolnak elmondta: Kelemen Hunornak úgynevezett első körös meghívót küldtek, akárcsak azoknak a politikusoknak, akik részt vesznek a pénteki nemzetpolitikai kerekasztalon. „Ebben valóban csak egy általános időpont volt, és azt ígértük, hogy visszatérünk a részletekre. Aki erre pozitívan válaszolt, az utóbb megkapta a következő körös meghívót” – magyarázta. Tájékoztatása szerint az RMDSZ elnöke az első körös meghívóra azt jelezte vissza, hogy más programja lesz, így nem tud elmenni a javasolt időpontban.

Sándor Krisztina ugyanakkor megerősítette, hogy az eredeti elképzeléseikben az Egy autonómia, két statútummal, három párttal című panel is szerepelt. „Csak közben változott a helyzet, kiderült például, hogy Kelemen Hunor nem lesz és Márton Árpád RMDSZ-es képviselő sem tud eljönni. Ezért azt mondtuk, hogy ebben a formában ezt a panelt nem szervezzük tovább, mert nincs értelme. Ekkor kapta Biró Zsolt az értesítést, hogy a rendezvényt töröltük” – részletezte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke.

Még Kövesit is meghívták

A román politikusok, közéleti személyiségek távolmaradásával kapcsolatban Sándor Krisztina azt mondta: meghívták Hargita és Kovászna megye prefektusát is, de egyik sem vesz részt Tusványoson. Sőt meghívták a korrupcióellenes ügyészség vezetőjét, Laura Codruta Kövesit is a korrupcióról szóló panelre, de a főügyész sem fogadta el a meghívást. Emellett meghívót kapott a külügyminisztérium két munkatársa is a külpolitikai panelbe, de ők sem válaszoltak.

„Csak azt tudom mondani, hogy sok román személyiség kapott meghívót, ám sokan még csak válaszra sem méltattak. A román-magyar párbeszédhez két fél kell. Úgy látszik, erre nincs szándék a másik fél részéről. Nincs nyitás, csak azok jönnek el Tusványosra, akik eddig is eljöttek” – fogalmazott Sándor Krisztina.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?