Feldobják a kultfőváros-labdát Tusványoson

Tusványoson népszerűsítik a Sepsiszentgyörgy Európa Kulturális Fővárosa 2021-es pályázatot. „Együtt a huszonEGYért” mottóval és „Feldobjuk a labdát” címmel szerdától szombatig, 4 napos programsorozatot készített elő az i2021 csapat, az Élő Erdély Egyesület és a wunderBar a tusnádfürdői Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborra.

A kulturális főváros projekt csapata a nyár során jelen van a nagyobb székelyföldi rendezvényeken és kiemelt fontosságúnak tartják a Tusványos szabadegyetem közönségével a találkozást, ezért az i2021 Erdély Café sátorban kínálják programjaikat, tematikus napi előadásaikat, ahol kötetlen beszélgetésekre is sor kerül.

Reggeli kávéra és tájékoztató beszélgetésekre hívják a Tusványosra érkezőket. Négy reggel 100 eszpresszó és négy szokatlan barista várja a kíváncsiakat a Sepsiszentgyörgy Európa Kulturális Fővárosa 2021 pályázattal kapcsolatos információkkal. Emellett 1000 fehér labda vár kifestésre az Én vagyok én, de ki vagy te? kreatív műhelyben – ahol a résztvevők feldobják a labdákat.

Délutánonként a kulturális fővárost érintő témákról tárgyalnak. Szerdán építészek tanácskoznak Hagyatékápolás józan ésszel címmel, csütörtökön Csíki András, az Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület elnöke tart előadást, pénteken a Nőileg magazin szerkesztői a nőiség jelenkori erdélyi vonatkozásairól osztják meg gondolataikat, szombaton pedig Boda Szabolcs, az Élő Erdély Egyesület elnöke vezetésével az értékalapú fejlesztés tematikában lesz beszélgetés.

Veres Nagy Tímea kulturális menedzser vezetésével arról is fórumot nyitnak, hogy mit tehet Európa Kulturális Fővárosa értünk, és mit tennénk mi magunk Európa Kulturális Fővárosában, Székelyföldön, illetve a Sepsiszentgyörgy Európa Kulturális Fővárossá válásának módjáról is részletesen tájékoztatnak.

A Szent György Napok népszerű színházi projektje is kitelepül Tusványosra. Az egySZEMÉLYES színház pár percben, délutánonként várja résztvevőit. A székelyföldi régió színművészeinek játéka egyénre szabott színházi kísérlet, melynek élménye is egyedi. Benedek Ágnes, Dálnoky Csilla, Dávid Gulácsi Zsuzsanna, Dávid Péter, Fekete Zsolt, Márton Réka, Moşu Norbert-László, Nagy Alfréd, Vass Csaba, Veres Nagy Attila minden nap délután négy órákor indítja a játékot. A koncertek utáni buli kínálatát is kibővíti az i2012 csapata: éjfél után székely lemezlovasok tekerik fel a hangulatot, így DJ Jumbo, Slim Rocka, Titus, Buff, Goranga, Küb_beat, deepbless és Dubgrade is.

A sepsiszentgyörgyi kultfőváros szervezői remélik, hogy minél több emberhez eljut a pályázat üzenete, és a helyszínen született ötletek beépülnek a projekt folytatásába. Ezt követően a kultfőváros a Gyimes völgyébe települ ki, ahol tanácskozást terveznek a régió művészeti képviselőivel.

Mint ismert, Sepsiszentgyörgy Székelyföld nevében pályázza meg az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címet, Csíkszeredával, Gyergyószentmiklóssal, Kézdivásárhellyel, Székelyudvarhellyel közösen, Hargita és Kovászna Megye Tanácsával partnerségben, ugyanakkor a teljes Székelyföld-régió intézményeinek, kulturális szereplőinek, természeti adottságainak és erőforrásainak bevonásával állítja össze a kulturális főváros évre szóló pályázatát és annak programkínálatát.

A program célja az egyéni és közösségi identitások megértésének elősegítése, a különböző identitások el nem fogadásából adódó feszültségek csökkentése, az egyéni és közösségi szabadság erősítése a művészet és a kultúra közvetítésével.

Részleteket a www.i2021.ro oldalon és az esemény közösségi oldalán találnak.  

 

Kimaradt?