Közalkalmazotti bértábla: megugrik az orvosok és a tanárok fizetése

Látványosan nő a pedagógusok és az orvosok fizetése az új közalkalmazotti bértábla szerint. A várhatóan a jövő évtől életbe lépő jogszabály tervezetét a jurnalul.ro szerezte meg.

E szerint egy főorvos bruttó bére 5636 és 7018 lej között váltakozik majd. A szakorvosok 36664 és 4563 lej között, a több mint hat év régiségű rezidens orvosok 3409 és 4245 lej között kereshetnek.

Egy kezdő tanár fizetése bruttó 1923 lej lesz, az első fokozatú tanáré 4500 lej. A tervezet 20 százalékos pótlékot irányoz elő az elszigetelt településeken oktató pedagógusoknak és 15 százalékos pótlékot a fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkozóknak.

Nőnek a rendőri bérek is. A belügyminisztériumi irodai hivatalnokok 1558 lejt, a rendőrfelügyelők legkevesebb 2141 lejt vihetnek haza. Bérük azonban jelentős arányú fizetéspótlékkal egészül ki annak függvényében, hogy milyen területen dolgoznak. Ez az arány akár 50 százalékos is lehet.

Az új közalkalmazotti bérekről még zajlanak az egyeztetések, ugyanakkor nem világos, hogy miből emeli meg a kormány a fizetéseket. Rovana Plumb munkaügyi miniszter szerint a jogszabály leghamarabb január elsején lépne életbe.

Kapcsolódók

Kimaradt?