Közalkalmazotti bértábla: 22 ezer lej a legnagyobb fizetés

A jelenlegi 111 fizetési kategóriát ötre csökkenne, a legkisebb fizetés 1200, a legnagyobb pedig 22 ezer lej lenne a kormány új közalkalmazatti bértábla-javaslata szerint.

A fizetési kategóriákat az alkalmazottak iskolai végzettsége és képzettsége szerint állapítják meg. Az öt kategória a következő: szakképzetlenek; a középiskolát vagy szakközépiskolát végzettek, érettségi nélkül; érettségi diplomások; posztliceális képzéssel rendelkezők; egyetemi végzettségűek.

A szakképzetlenek bruttó 1200 lejes fizetést kapnának a javaslat szerint, az egyetemi diplomások maximum bruttó 22 ezer lejt a betöltött tisztségnek megfelelően. Ez utóbbi kategóriba tartoznának a miniszterek és az államfő isA tervezetet a szakszervezetek máris támadják, szerintük a kormány ismét bebizonyította hozzá nem értését, hiszen tévesen sorolt be bizonyos szakmákat, például a sofőröket a szakképzetlenek kategóriájába.

A kormány javaslatáról a társadalmi párbeszédért felelős tárca nélküli miniszter, Liviu Pop ismertetette a România TV-ben. A munkaügyi minisztérium adatai szerint jelenleg 1,186 millió közalkalmazott van, ebből 923 ezren nettó .250 lejnél kevesebbet keresnek.

Korábban Victor Ponta kormányfő arról beszélt, hogy szégyenletesen alacsony a magas rangú köztisztségviselők fizetése Romániában. Arra panaszkodott, hogy jómaga kevesebbet keres, mint egy jól menő magánvállalkozás titkárnője.

A miniszterelnök szerint erre az anomáliára adna választ az új közalkalmazotti bértábla, amely jövő évtől lépne életbe. A kormányfő jelenlegi fizetése 6800 lej, az új bértábla szerint már 20 ezer lejt keresne. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?