A legjobbaktól tanulnak a Sapientia kertészmérnöki karának diákjai

Románia legsikeresebb virágkertészeitől hallgathatták egy konferencia keretében pénteken az erkélyládás dísznövényekkel kapcsolatos tudnivalókat a Sapientia marosvásárhelyi kertészmérnöki tanszékének diákjai.

Az egyetem évek óta szorosan együttműködve a Beppler céggel teszteli a világpiacon megjelenő legújabb virágfajtákat, azt kutatva, hogy az itteni időjárási viszonyokat, a környezeti körülményeket hogyan viselik ezek a növények.

A Hollandiában, Németországban elterjedt erkélyládás dísznövények ugyanis nem biztos, hogy Marosvásárhelyen, Erdélyben is ugyanúgy „viselkednek”, hiszen más a levegő, más a talaj összetétele, másak a természeti adottságok. Amelyek jól viselik az itteni körülményeket, azokat érdemes ajánlani a termesztőknek, ellátni a piacot.

Ezért a kertészmérnöki tanszékkel öt éve partnerségben lévő Beppler a növények mellett a táptalajról, a tápanyagokról is gondoskodik, illetve mindarról a műszaki felszerelésről, amely ma már nélkülözhetetlen a korszerű virágkertészetekben. Jelenleg a Sapientián 150 növényfajtát kutatnak, olyan dísznövényeket, amelyek megfelelnek a piaci igényeknek.

Kentelky Endre, a kertészmérnöki tanszék egyetemi adjunktusa elsősorban azért tartotta fontosnak az erkélyládás dísznövényekről szóló konferenciát, mert a diákoknak alkalmuk adódott találkozni és beszélgetni a legjobb virágkertészekkel, kapcsolatokat létesíteni, bepillantani a szakmai kérdésekbe.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?