Így viselik a nagyváradiak a harmadfokú hőségriadót

legmagasabb fokú hőségriadó van érvényben szerdán Bihar megyében, az előrejelzések szerint 38-39 Celsius-fokra lehet számítani. Nagyváradon a déli órákban indultunk el a városközpontból a sétálóutcára megnézni, hogy bírják a hőséget a város lakói.

A városközpont elhagyott, a hőségben beszüntették a munkát, csak a port kavarja a néha fel-fel támadó szél, bár a tér oldalán, árnyékban „mindössze” 32,5 fokot mutat az egyik gyógyszertár kijelzője. Néhol diszkréten folydogál a víz a légkondicionálókból. A Sebes-Körös partja is kihalt, a legelszántabb horgászok is elmenekültek, de van, aki a híd melletti szökőkútban hűti magát a melegben.

A sétálóutca napos oldala kihalt, a járókelők az árnyékben sétálnak, a Fő utcai szökőkútban galambok fürdőznek zavartalanul. Az egyik egészségügyi konténerbe is betérünk, itt megtudjuk, hogy kedden, az első nyitvatartási napon mintegy húszan tértek be hozzájuk, szerda délelőtt hatan, többnyire idősebb emberek. A betérőket légkondicionálás és víz várja, szükség esetén megmérik a vérnyomásukat, vagy riasztják hozzájuk a mentőket.

A Fő utca másik szökőkútjától hiába várna bárki is enyhülést, csontszáraz. A Körös áruház előtt ivókút is van, az emberek mondhatni „váltásban” isznak vagy töltik meg félliteres flakonjaikat, az áruház előtti villamosmegállóban pedig 34 fokot mutat a Helyi Közszállítási Vállalat információs kijelzője.

A város utcáit nem locsolják. A December 1. parki szökőkút üzemel, ebben nem fürdenek, de szintén az árnyékos oldalon üldögélnek vagy sétálnak, néha finom vízpermetet sodor a járókelőkre a szél…

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?