Hőség: az élelmiszerek megfelelő tárolására is figyelni kell

Az élelmiszerek megfelelő tárolására is figyelni kell a nagy melegben, hiszen vannak baktériumok, amelyek kifejezetten a meleget "szeretik" - figyelmeztetettnek a szakemberek.

Mint arról már beszámoltunk, kedden narancssárga jelzésű (másodfokú) hőségriadó lép érvénybe Románia nyugati országrészben, szerdára a hőséghullám az ország felét eléri. 

A szakemberek hangsúlyozzák: nagy veszélyt jelent a kánikulában például a szalmonellafertőzés, ezért ilyenkor kerülni kell a tejes, krémes ételeket, süteményeket, az elkészült ennivalót pedig minél gyorsabban hűteni kell.

A nagy melegben veszélyt jelenthet a magas hőmérséklet mellett az erős UV-sugárzás és a magas ózonkoncentráció is. Utóbbi a közlekedés légszennyezése miatt napfény hatására alakul ki, és izgatja a nyálkahártyát, illetve a légutakat.

Azt tanácsolják, az emberek igyanak sok folyadékot, figyeljenek a sópótlásra, a strandolók húzódjanak árnyékba a déli órákban, aki pedig teheti, az maradjon inkább otthon, tartózkodjon elsötétített, hűvös térben.

Kapcsolódók

Kimaradt?