Így fogadta a csíkszeredai városvezetés az óriástrikolórt (VIDEÓ)

Csíkszereda városvezetője, Antal Attila nem kívánta kommentálni a román óriászászló felvonását a városban. Veress Dávid tanácsos szerint elképzelhető, hogy a pénteki esemény egy forgatókönyv része.

„Nem érzem, hogy most olyan helyzet lenne, hogy városvezetői pozícióból ebben a témában meg kellene szólalnom” – jelentette ki pénteken az aznap Csíkszeredában felvont óriási román zászlóról a maszol.ro kérdésére a város polgármesteri feladatait ellátó Antal Attila.

Szerinte az Gabriel Oprea ideiglenes miniszterelnök-helyettes jelenlétében lezajlott esemény táborokra osztotta a várost, amit nem tekint hasznosnak. „Tiszteletben tartom mindenki magánvéleményét, és hasonló elvárással vagyok én is” – mondta Antal Attila.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy minden állami ünnepet (ilyen volt a pénteki román zászló napja is) a prefektúra, a hadsereg, a rendőrség és az önkormányzat közösen szervez meg Csíkszeredában. Az ilyen ügyekben a korábbi években is jó volt az együttműködés a prefektus intézményével, független attól, hogy ki volt a prefektus. „Immár 11 év van mögöttünk, és az állami ünnepségeket, államfői látogatásokat sikerült úgy megszervezni, ahogyan az illő” – mondta Csíkszereda helyettes polgármestere.

A sajtótájékoztatót követően felkereste a maszol.ro-t Veress Dávid RMDSZ-es városi önkormányzati képviselő, aki részt vett a zászlófelvonási ünnepen. Mint mondta, „minden létező minőségében”, melyek közé tartozik a csíkszeredai városi tanácsosi-, de a Csíkszéki SZNT-elnöki is, nyilatkozni kíván a kérdésben.

https://www.youtube.com/watch?v=WdfVKbdZUkE

Veress elmondta: Hargita megye legnagyobb román lobogójának felvonása Csíkszeredában szerinte – az utóbbi idők eseményei után  – nem véletlen, talán egy forgatókönyvnek a része. „Persze, azt is el kell mondani, hogy a román zászló hivatalos ünnepén, ha egy hatalmi területen felhúznak egy zászlót, akkor ezt nem lehet sérelmezni” – tette hozzá.

A város tanácsos úgy gondolja: „az ilyen magasra” húzott zászlók mögött a nemzeti szimbólumok tisztelete áll, nem valami hátsó szándék, nem megfélemlítés, nem hatalmi fitogtatás, vagy, ne adj Isten, gyarmatosítási kísérlet”.

Magyarázata szerint azért „hisztérikus kicsit” a sajtó, mert napokkal ezelőtt bejelentette a védelmi miniszter a hatalmas zászlót. „Azzal magyarázta ő ezt, hogy a román trikolórnak is otthon kell lennie Hargita megyében. Nekem ezzel a gondolattal nincs mit kezdenem. Nem minősítem. (Zárójelbe teszem, hogy azt mondanám: beteges.) A mi nemzeti szimbólumaink itthon vannak ezer és pár száz éve, mi is itthon vagyunk – nekünk ez nem okoz gondot, nekünk nem kell ezt hazahozni” – vélekedett Veress Dávid.

Kapcsolódók

Kimaradt?