Hatalmas román zászlót húznak fel Csíkszeredában

Hargita megye legmagasabb zászlórúdjára vonják fel pénteken, a román nemzeti zászló napján Székelyföld legnagyobb trikolórját Csíkszeredában.

Ezt Mircea Duşa védelmi miniszter jelentette be hétfőn, a Brassó megyei Nagysinken. Tájékoztatása szerint Gabriel Oprea kormányfő-helyettessel együtt maga is részt vesz majd az eseményen. „Oprea miniszter úrral együtt már nagyon rég előkészítettük ezt a zászlófelvonást” – idézte az Agerpres Duşát.

A miniszter nem szolgált részletekkel arról, hová kerül a hatalmas zászlórúd. Kérdésre válaszolva közölte, hogy a betegszabadságon lévő Victor Ponta miniszterelnök nem lesz ott az eseményen.

Tavaly egyébként a tárcavezető a román zászló napja alkalmából szervezett ünnepségen 24 négyzetméteres piros-sárga-kék zászlót avatott a Hargita megyei román többségű Gyergyótölgyes községben. "A Hargita és Kovászna megyei románok számára a zászló a szuverenitást jelenti, a függetlenséget jelenti, a teljes Romániát jelenti, ahogyan az őseink hagyták azt ránk" - fogalmazott akkor a miniszter. 

Mint ismert, a maroshévizi születésű Mircea Duşa korábban Hargita megyei képviselő volt. A jelenlegi védelmi minisztert Victor Ponta többször kormánya magyar ügyekben illetékes szakértőjének nevezte.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?