Mihai Răzvan Ungureanut javasolja az államfő a SIE élére

Mihai Răzvan Ungureanut javasolta szerdán a Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) élére Klaus Johannis államfő. A volt miniszterelnök korábban is vezette már a SIE-t. Kinevezéséről a parlament dönt.

Levélben értesítette Klaus Johannis szerdán a parlamentet arról, hogy Mihai Răzvan Ungureanut javasolja  a Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatóit tiisztségére. A volt miniszterelnök korábban beöltötte már ezt a posztot 2007-2012 között. A parlament a későbbiekben a dönt a kinevezéséről.

„Megtiszteltetés számomra az államfő felkérése" – reagált a hírre Ungureanu. Emlékeztetett arra, hogy a végső szó a parlamenté a kinevezés ügyében. Ám emlékeztett arra a "szokásjogra is", amely szerint a titkosszolgálatokat ellenzéki politikusok vezetik. "A liberálisok most ellenzékben vannak" - tette hozzá.

Ungureanu 2012-ben néhány hónapig állt az akkori román jobbközép kormány élén: a kabinetet az akkori szociáldemokrata és liberális ellenzék bizalmatlansági indítvánnyal buktatta meg, egyebek mellett azt kifogásolva, hogy az Ungureanu-kormány a marosvásárhelyi magyar orvosképzésnek kari önállóságot biztosító határozatot hozott.

A PSD nem támogatja

A kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátorai azonnal jelezték, hogy nem támogatják Ungureanu kinevezését a SIE élére. Ilie Sârbu szenátor azt nyilatkozta, nem a jelölt személyét, hanem az államfő eljárását kifogásolják. A törvény szerint ugyanis előbb a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) elé kell bocsátania a javaslatát, és ez nem történt meg.

Sârbu közölte, hogy a parlament házbizottsága – a törvénytelenségre hivatkozva – várhatóan nem is tűzi majd napirendre a SIE igazgatójának kinevezését. Sérelmezte ugyanakkor, hogy az államfő nem konzultált a kormánypártokkal a javaslatáról. Ungureanuval ellentétben azt nevezte szokásjognak, hogy az egyik titkosszolgálatot kormánypárti, a másikat ellenzéki politikus vezesse, a SRI élén pedig jelenlegi a liberális Eduard Hellvig áll.

A PUNR és az RMDSZ megszavazza

A Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) elnöke, Gabriel Oprea ideiglenes miniszterelnök ezzel szemben közölte: támogatják Ungureanu kinevezését. A hírtelevíziók szerint megszavazza a jelöltet a parlamentben az RMDSZ is. A titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottság elnöke, a liberális Mihaita Calimente pedig leszögezte: Klaus nem szegte meg a törvényt, ugyanis az alkotmány szerint a SIE vezetőjét az államfő nevezi ki, és a CSAT megkerülésével történtek a kinevezések korábban is.

A SIE korábbi igazgatója, Teodor Melescanu tavaly szeptemberben mondott le tisztségéről, hogy indulhasson az elnökválasztáson. Azóta a hírszerző szolgátot ideigelnesen egy tábornok vezeti.

A hírtelevíziókban megszólaltatott elemzők szerint Ungureanu jelölése a SIE élére a PSD körüli parlamenti többség egységének nyilvános tesztje: a parlamenti voksoláson a mérleg nyelvét a Gabriel Oprea vezett UNPR fogja képezni. Oprea több ízben jelezte, hogy hűséges a Ponta-kormányhoz, de támogatja az államfőt is minden "nemzetbiztonsági" kérdésben.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?