Băsescu Meleșcanunak: nem érdemled meg, hogy kinevezzelek

Titus Corlățeannak már az elnökválasztás másnapján le kellett volna mondania azok után, ami a külföldi szavazókörzetekben történt. Az Ön kinevezését sem írtam volna alá a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) élén eltöltött egy éves mandátuma alatt tapasztaltak miatt – mondta Traian Băsescu államfő annak a ceremóniának a kezdetén, amelyen Teodor Meleșcanu külügyminiszter letette a hivatali esküt.

Az államfő hozzátette, nem akart intézményi konfliktust az elnökválasztás második fordulója előtt, ezért hitelt ad Meleșcanu azon kijelentésének, hogy nem fordulhattak volna elő az első fordulóban tapasztalt visszásságok a külföldi szavazókörzetekben, amennyiben ő lett volna a román diplomácia vezetője.

Teodor Meleșcanu ezek után letette a hivatali esküt.

A külügyminiszteri bársonyszék azt követően szabadult fel, hogy Titus Corlățean hétfőn a külföldi szavazókörzetek körül kialakult helyzet miatt önként megvált tisztségétől.

Mint ismert, a hétvégi kormányellenes tüntetések résztvevői azzal vádolták a külügyminisztériumot, hogy tudatosan akadályoztatta a szavazást a külföldi szavazókörzetekben az államfőválasztás első fordulójában. A demonstrálók – akárcsak az ellenzék és az államfő – Titus Corlățean lemondását követelték.

Az idei elnökválasztás első fordulójában 160 ezer román állampolgár szavazott külföldön: 46 százalékuk Klaus Johannisra, a jobbközép Keresztény-liberális Szövetség (ACL) jelöltjére adta voksát, 16 százalék Pontára, 15 százalék Monica Macovei EP-képviselőre adta voksát, 10 százalék Elena Udreára, a Népi Mozgalom Pártja elnökére szavazott.

 

Kimaradt?