Hivatalos: megfulladt a Szent Anna tóban holtan talált fiú

Az előzetes kórbonctani jelentés szerint fulladás okozta annak a magyarországi diáknak a halálát, akit holtan találtak múlt csütörtökön a Szent Anna tóban – tudtuk meg szerdán a Hargita megyei rendőrség szóvivőjétől.

A törvényszéki orvos megállította: a fiú tüdejébe nagy mennyiségű víz került, amely a légzés és a szív leállását, fulladásos halált okozott – idézte a jegyzőkönyvet Gheorghe Filip. Mint ismert, az alsónemédi diákot a vízben látták utoljára társai, holttestét másnap találták meg a búvárok a Szent Anna tóban.

A szóvivőtől megtudtuk, hogy az ügyben úgynevezett „in rem” vizsgálatot folytat a csíkszeredai ügyészség. Arra keresik a választ, hogy felmerül-e bűncselekmény, ez esetben gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja. Ha igen, akkor megállapítják a magyarországi diákcsoportot kísérő pedagógusok esetleges büntetőjogi felelősségét, és az ügyészség bűnvádi eljárást indíthat a gyanúsítottak ellen.

„Hangsúlyoznám azonban, hogy az ügynek még nincs gyanúsítottja, csak azt vizsgálják, felmerül-e a pedagógusok büntetőjogi felelőssége” – hangsúlyozta Filip. Tájékoztatása szerint a tanárokat már kihallgatták és hazautazhattak Magyarországra, de ez nem jelenti azt, hogy nem indulhat ellenük eljárás.

A szóvivőtől megtudtuk: az esetleges bűnvádi eljárást a román törvények szerint folytatnák le az ügyészek. Ha pedig megtörténik a vádemelés és elmarasztaló jogerős ítélet is születik az ügyben, akkor a román hatóságok európai elfogatóparancsot adnak ki az elítélt magyar állampolgár vagy állampolgárok ellen – tette hozzá.

Kapcsolódók

Kimaradt?