A BBTE a legátláthatóbb romániai egyetem?

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem került legelső helyre a Román Akadémiai Társaság és a Romániai Diákszervezetek Országos Szövetsége által elvégzett Nyilvános egyetemek átláthatósága elnevezésű felmérés során - olvasható az egyetem közleményében. Az említett jelentés 55 romániai egyetem átláthatóságát mutatja be, az elemzés a svájci-román együttműködési program keretében készült.

A  Nyilvános egyetemek átláthatósága elnevezésű jelentést a Romániai Diákszervezetek Országos Szövetségének (ANOSR) alelnöke, Vlad Cherecheş mutatta be, aki beszédében kifejtette, hogy a legátláthatóbb egyetemek a tanulmány szerint a Temesvári Politechnika Egyetem és a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem. Mindkettő első helyezést ért el, 94 ponttal. A két első helyezettet követi a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, a Craiovai Egyetem, a Temesvári Nyugati Egyetem és a suceavai Ştefan cel Mare Egyetem.

A projekt keretében ellenőrizték mind az 55 romániai állami egyetem honlapját, és 14 átláthatósági kritériumot vettek figyelembe, amelyek alapján áttekintették azon releváns információk és dokumentumok jelenlétét, amelyek valamennyi felsőoktatási intézmény megfelelő működéséhez elengedhetetlenek. A figyelembe vett szempontok közül néhány: a honlapok ellenőrzése, az 544/2001-es törvény alapján megfogalmazott kérvényekre adott válaszok, a felsőoktatási intézmények tanulmányi látogatása, az egyetem által meghatározott díjak és illetékek feltüntetése.

A Mit mondanak számunkra és mit rejtenek el előlük a romániai egyetemi honlapok? jelentés legfőbb következtetése az volt, hogy az állami egyetemek sokkal átláthatóbbak kell legyenek a jövőben. A jelentés készítői szerint az egyetemek honlapján nem található fontosabb információk: a vezetőségi ülések jegyzőkönyvei, a hallgatók által elkészített oktatói értékelések, árajánlatok, a beszerzésekre vonatkozó hirdetések, valamint a vezetőségi ülések napi határozatai.

Ezzel szemben az egyetemek jobban teljesítenek az alábbi anyagok közzététele szempontjából: az egyetemi charta nyilvánossá tétele, a kutatói grantok és hallgatói mobilitás meghirdetése, a tandíjak nyilvánossá tétele, a betöltetlen helyekre meghirdetett versenyvizsgák, illetve az egyetemi állások meghirdetése.

Kimaradt?