Leszokástörténetek dohányzásmentes világnapra

„És te hányszor szoktál le?” – szoktál feltenni az ironikus kérdést egymásnak dohányosok, akik időről időre megkísérlik elhagyni a „koporsószöget”. A dohányzásmentes világnapon olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek nem feltétlenül inspirálnak, viszont bárki számára tanulságosak lehetnek.

„Általában teljesítményhez kötöm a leszokást, fel tudnék sorolni ötven olyan látszólagos »life milestone-t« (mérföldkő az életben), ami után elvileg nem cigiztem volna tovább” – kezdi történetét a kézdivásárhelyi Zoltán: „tudom, hogy mennyire káros, minden biciklizés vagy futás után rájövök, hogy magamban teszek kárt ezzel, de mégis rágyújtok”.

Zoltán rengeteget cigizik: három csomagot is elszív, ha húzós napja van, „normál” napokon egyet. „Néha szoktam terápiát csinálni, hogy na lássuk, egy cigi árából mit lehet venni, és olyankor veszek mondjuk egy drágább csokit vagy aznap picit finomabb deci bort választok” – mondja.

Próbálta az elektromos cigit is, szerinte hülyeség, viszont a zsebének jót tett a próba: „profittal adtam el három hét használat után”. Azt mondják, a mozdulat rutinjához szoknak hozzá a dohányosok, szerinte nem erről van szó, a füst az füst. „A nap végén, nikotinnal telített aggyal általában mindig épp leszokom, meg sem tudom számlálni, hogy hányszor dobtam el, törtem el az utolsó néhány szál cigit, néha még a gyújtót is a kukába hajítottam, »nekem többet nem kell« jeligével” – meséli hozzátéve, 18 éves korában cigizett először, most 23 éves, és az elmúlt három évben 9 nap volt a leghosszabb időszak, amíg nem gyújtott rá. „Krónikus leszokó vagyok” – zárja a történetét.

A Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) közleményében az áll, 19 percenként meghal valaki, évente négymillióan vesztik életüket a dohányzás következtében. Húsz évvel tovább élhetnének a 40-50 éves dohányosok, ha nem hódolnának káros szenvedélyüknek, a cigarettázók környezetében élőknél gyakoribbak a szívpanaszok, romlanak a már meglévő tünetek, fokozódik a halálos szívizomelhalás gyakorisága.

A WHO ebben az évben arra figyelmeztet, hogy a dohányzással kapcsolatos globális egészségügyi és gazdasági problémákat még inkább fokozza az illegális dohánytermékek növekvő piaca. Legfrissebb kutatásuk szerint minden tízedik doboz cigarettából egy illegális. Az olcsó illegális cigaretta könnyű elérhetősége növeli a fogyasztást és a dohányzással összefüggő halálesetek számát. (MTI)

A kolozsvári Erika már veszítette el családtagját a cigi miatt, és így idejében észbe kapott. Épp amikor rászokott volna, történt a tragédia: „akkor úgy döntöttem, hogy többé nem gyújtok rá, mert egyszerűen nem éri meg. Az az ijesztő, hogy ha később kell szembesülnöm a veszélyekkel, talán nem tudom letenni” – magyarázza.

Mindemellett empátiával tekint a dohányosokra: „tudom, hogy az ember lazán veszi a dolgokat, amikor egészséges, nem prioritás az, hogy beteg lesz vagy lehet ettől. Vannak, akik lépten-nyomon kardoskodnak a dohányzás ellen, én inkább hallgatok. Beszéddel nehéz elérni változást” – vallja.

Markó: 1997 óta egy szálat sem szívtam el

Többen emlékeztek úgy, hogy Markó Béla régen rutinos dohányos volt, ennek azonban évtizedek után sikerült gátat szabnia. Az RMDSZ volt elnöke a maszol.-ro-nak elmesélte történetét. „Ahogy leérettségiztem, én is a felnőtté válás szimbólumaként kezdtem el dohányozni, ahogyan ezt sokan teszik. Pontosan 28 évet dohányoztam is, 1997-ig” – mondta el.

Sokszor megpróbált leszokni, néhány napot szünetelt mindig, aztán utána saját fogadalmát megszegve ismét rágyújtott: „tudom, hogy mennyire megalázó lehet az ilyen szenvedély, nem mások, hanem saját magunk előtt”. 1997 októberében aztán döntött. Akkor már napi másfél-két csomag cigarettát szívott, érezte, hogy eljött az ideje a változásnak. „Azóta egy szál cigarettát sem szívtam el” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy a sok próbálkozás után végül miért járt sikerrel, úgy fogalmazott, „az ember egy adott pillanatban rájön, hogy saját egészségét teheti tönkre, ha ilyen szenvedélynek enged. Másrészt úgy gondoltam, magam előtt sem vállalhatom, hogy nem tudom abbahagyni a dohányzást – ez az akaraterő próbája is volt”.

Kimaradt?