Vandalizmus a Házsongárdi temetőben? (GALÉRIA)

Szándékosan rongálhattak meg néhány sírt a Házsongárdi temetőben - kedd reggeli terepszemlénk legalábbis ezt támasztja alá. A temető középső részén több olyan sírt is találtunk, amelynek sírkövét ledöntötték.

Az általunk készített felvételekből jól látható, hogy nem tönkrement, erodálódott kövekről van szó, hanem olyanokról, amelyet karban tartottak, és gondosan odaragasztottak a sírlaphoz. Kizárható az is, hogy célzottan magyar sírokat rongáltak volna meg, hiszen az egyik ledöntött sírkövön román név szerepel.

Helyszíni terepszemlénk során kizártuk annak a lehetőségét is, hogy a szél rongálta meg a sírokat, hiszen sehol máshol, a szélnek jobban kitett helyeken sem láttunk hasonlót, másrészt túl nagy erő kell a több tonnás kövek kidöntéséhez.

A sírásók főnöke lehetett?

A Ziar de Cluj portál úgy tudja, hogy a jelenség már tavaly elkezdődött, és 2014 novemberétől több mint 70 sír esett a rongálások áldozatául. A portál szerint a rongálásokért a helyi közterület-fenntartó vállalat (RADP) sírásókat felügyelő illetékese, Iurian Teodor tehető felelőssé, az egyik temetőőr állítólag rajtakapta, amint ledönt egy sírkövet. A portál cikkírója úgy véli, Iurian Teodor "így szeretné a régi helyeket megjelölni és feketén értékesíteni".

Iurian Teodort megpróbáltuk telefonon elérni, sikertelenül. 

Valami nem stimmel

Horváth Anna alpolgármester irodájában úgy tájékoztattak, hogy a temetők felügyeletével megbízott osztályhoz 2015-ben nem érkezett írásos bejelentés síremlékek rombolásáról, vandalizmusról. A tavalyi év során bejegyzett bejelentések a kővázák lopását jelezték.

Az alpolgármester kedden írásos tájékoztatást kért a temetőfelügyelőségtől az összes rongálásra vonatkozó bejelentésről. Az irodában elmondták, akkor tudnak gyorsabban lépni az ügyben, ha írásos panasz érkezik a sírkövek ledöntéséről.

Ami Iurian Teodor állítólagos módszerét illeti, a Ziar de Cluj állításaival valami nem stimmel. Nem érthető, miért kell ledönteni a sírköveket, amikor a temetőszabályzat szerint vandalizmus nélkül is nyilván lehet tartani a gazdátlan, vagy gazdátlanná váló sírokat.

A temetőszabályzat szerint a sírokat 20 évre válthatják meg a tulajdonosok. A szerződési év lejárta előtt a temetőgondnokság írásban figyelmezteti a tulajdonost, miszerint hamarosan lejár a szerződése. Amennyiben erre nem reagál, a szerződés lejártával is küldenek egy figyelmeztetést. A szerződés lejártával még 90 nap áll a sírtulajdonos rendelkezésére újra megváltani a sírhelyet. Ha ez nem történik meg, a sírhelyeket a soron következő igénylőnek osztják ki (figyelembe véve, hogy a szóban forgó sírhelyben nem történt az elmúlt 7 évben temetkezés).

Iurian Teodornak tehát elég belepillantania a nyilvántartásba, vagy megszereznie azt, hogy tudja, melyik sírhely vált, vagy válik gazdátlanná. A gazdátlanná váló sírhelyeket őrültségnek tűnik ilyen látványosan megjelölni, amennyiben valaki feketén akarná értékesíteni. Az már inkább hihetőbbnek tűnik, hogy valaki így teremt munkát a kőfaragóknak, de ahhoz nincsenek eléggé tönkretéve a sírkövek.

A szabályzat szerint amennyiben sírrombolást észlelnek a temetőfelügyelőség alkalmazottai, a felügyelőség értesíti a sírok tulajdonosait az esetről. A szabályzat másik része úgy szól, ha írásos bejelentés tesznek a vandalizmusról, hivatalos eljárás indul az ügyben. 

Kapcsolódók

Kimaradt?