Nemzetközi konferencia a temetők megóvásáról

Háromnapos nemzetközi szemináriumnak ad otthont Kolozsvár csütörtöktől szombatig, amelynek témája a történelmi temetők értékeinek megőrzése, valamint a Házsongárdi temető 429 évének története.

A nyolc ország szakembereit megszólaltató konferenciát Kelemen Hunor kulturális miniszter, miniszterelnök-helyettes nyitotta meg pénteken reggel, felhívva a figyelmet arra: a négy évszázados Házsongárdi temető Európa számára is értéket jelent, ezt az értéket pedig feladatunk megőrizni, helyreállítani és továbbadni a következő nemzedékeknek. A feladat egyik kulcsa, hogy tudunk-e egymástól tanulni, a kérdésre adott válasza pedig az, hogy igenis ki tudjuk cserélni tapasztalatainkat, megoldásokat találhatunk.

Európa nyelve a fordítás, ez pedig a kulturális értékeinkre is érvényes, folytatta gondolatmenetét: kultúránkat is le kell fordítanunk egymás nyelvére, kölcsönösen meg kell ismernünk egymást. Meggyőződése, mondta, hogy Kolozsvár képes erre, Házsongárd pedig nem csak Kolozsvár, nem csak Erdély és Románia, hanem Európa tükre is. Mint azt felvázolta, az elmúlt években sikerült a korábban hanyagolt temető 397 síremlékét védelem alá helyezniük, ezen az úton pedig tovább kell menni a jövőben.

A 429 éves temető a legszebb műemlékek egyikét jelenti Kolozsváron, ezért is emelt be az erősebb védelemre vonatkozó fejezeteket az új szabályzatba a városi tanács, Horváth Anna alpolgármester segítségével, fogalmazott Emil Boc. A város polgármestere azt ígérte, megtesz mindent, hogy a kolozsvári értékek védve legyenek a jövőben is.

Répás Zsuzsanna, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára levelében azt üzente, a Házsongárdi temetőben teret nyer a giccs, a műkő, a beton, hiszen a tudatlanság, a közöny, az ízléstelenség nem válogat, ezért fontos, hogy a jelen konferenciához hasonló találkozókon szakemberek, ezen belül román szakértők is részt vegyenek.

Sok eredményt hozott a civil összefogás, elég csak arra gondolni, hogy milyen állapotban volt a temető húsz évvel ezelőtt, fogalmazott Sipos Gábor, a Házsongárd Alapítvány elnöke. Az elért eredmények azonban nem elégségesek, mondta, többek között arra hívva fel a figyelmet, hogy a temető régi részét zárt kertté kellene átalakítani gondozott pázsittal és bokrokkal.

A konferencián magyar és román szakértők mellett portugál, spanyol, olasz, osztrák, brit és amerikai meghívottak szólalnak fel, többek között felmutatva azokat a nemzetközi példákat, amelyek jó szolgálatot tehetnek a Házsongárdi temető védelmében is.

Kapcsolódók

Kimaradt?