Éjjel-nappal járőrök őrzik majd a Házsongárdot

Egymillió lejjel bővíti a kolozsvári helyi önkormányzat a Helyi Közterület-fenntartó Vállalat (RADP) költségvetését a következő egy éves időszakra. Ezt az összeget személyzeti költségre kell fordítania a RADP-nek, pontosabban 25 biztonsági ember alkalmazására, akik a Házsongárdi temetőt őrzik majd – mondta el a maszol.ro-nak hétfőn Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere.

A tervek szerint ősztől a RADP új alkalmazottai 24 órás védelmet biztosítanak a Házsongárdi temetőben a négy bejáratnál, illetve két kétszemélyes járőrcsapattal a temető belterületén is.Tervezik a sdírkert sétányainak kivilágítását is, hiszen jelenleg csak a bejáratok környékén lévő irodaépületek kivilágítása biztosított. Ha egy év alatt bebizonyosodik, hogy a járőrcsapatok munkája egy részét szenzoros kivilágítással pótolni tudják, jövőre a temető kerítésének teljes hosszában ilyen kivilágítást biztosítanak – számolt be Horváth Anna.

A Házsongárdi temető biztonsága évtizedek óta megoldatlan: a vandálok műemléksírokat és szobrokat rongáltak meg, a tolvajok ellopták a színesfémből készült emlékplaketteket és egyéb sírdíszeket. Mindemellett mindennapos a viráglopás a temetőben, és a 3 évvel ezelőtt felszerelt térfigyelő kamerák ellenére a magányosan sétálgató személyek gyakran esnek áldozatául a zsebtolvajok támadásának.

A Kárpát-medence történeti szempontból egyik legfontosabb sírkertje a kolozsvári házsongárdi temető. A sírkertet 1585. május 11-én alapította a kolozsvári közgyűlés, hogy a kezdődő pestisjárvány jövendő áldozatait eltemethessék. Mivel városi köztemető, vallástól függetlenül bárki idetemetkezhetett. A temető nem csak a kora miatt értékes. Több száz magyar történelmi és irodalmi személyiség sírja található benne. Apáczai Csere János, Szenczi Molnár Albert, Misztótfalusi Kis Miklós,Dsida Jenő, Reményik Sándor is itt nyugszik. Gergely Istvánné Tőkés Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány igazgatója szerint hetente tűnnek el sírkövek, vagy síremlékekhez tartozó szobrok, kovácsoltvas kiegészítők. A műemlékem.hu információja szerint a házsongárdi temető védelmének legnagyobb akadálya a terület értéke. Kelemen Hunor kulturális és művelődésügyi minisztersége idején a Házsongárd Alapítvány 250 síremlék szakmai dokumentációja készült el, egy részére védelmi javaslatot nyújtottak be műemlékké nyilvánítás céljából.

Kimaradt?