Nemzeti színű szalagokkal gyászolták a Vársétány kivágott fáját

Román és magyar nemzeti színű szalagokkal és rögtönzött emléktáblával gyászolták a Vársétány közelében kivágott fát a környezetvédő, városukért felelősséget érző civilek Marosvásárhelyen. A csendes tiltakozás részeként az eső ellenére a civilek sétát tettek a Vársétány fái alatt.

Mint arról már korábban hírt adtunk, a múlt csütörtökön engedély nélkül vágtak ki egy fát a Vársétány közelében. A lakók tüntetéssel szerettek volna tiltakozni a „mészárlás” ellen, de a helyi rendőrség nem hagyta jóvá a megmozdulást. Így a vásárhelyiek a csendes tiltakozáshoz folyamodtak.

A civilek a tüntetésről nem mondta le, szeretnék megmenteni a Vársétány száz éves fáit, ezért május 24-re tiltakozást szerveznek.

A Facebook-oldalakon terjedő tiltakozás felszólító szöveg így szól: “Mentsük meg együtt a városunk e történelmi részét. Az ország egyik legszebb és legromantikusabb sétánya a megsemmisítés szélén áll, csupán azért, hogy parkoló zónának adjon helyet. Ne engedjük, hogy kicsinyes érdekek tönkretegyék azt a kevés szépet, ami még városunkban megmaradt”.

A városháza szerint minden rendben van

A polgármesteri hivatal közleményben foglalt állást arról, hogy a fakivágások nem törvénytelenek. Legutóbb arról tájékoztatatta a vásárhelyieket, hogy „a marosvásárhelyi Vársétány környékén egyetlen fa kivágását engedélyezték, a másodikra jelenleg várják a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség környezeti véleményezését”.

A városháza sajtószolgálata azt is megemlítette, hogy az ősz folyamán befejeződnek a várban végzett felújítási munkálatok, és a várkapuk megnyílnak a turistaforgalom előtt. Ehhez viszont egy kisteret akarnak kialakítani a falakon kívül, ahol a turistabuszok parkolhatnak majd.

A parkoló kialakítását és a fakivágásokat megelőzte a játszótér felszámolása. Akkor újságírói kérdésre azt a választ adta a polgármesteri hivatal sajtószolgálata, hogy a szabadtéri kulturális rendezvények számára alakítanak ki egy teret, és a játszótér a várfalakon belül kap helyet. “A helyhatóság rendelkezik a környék infrastruktúráját javító tervvel, amely egyúttal a turistabuszok forgalmához szükséges bekötőút-szélesítést is eredményezi” – olvasható a legutóbbi sajtóközleményben.

Tüntetés első körben lefújva

Az első fa kivágását követően a marosvásárhelyi civilek egy csoportja szeretett volna azonnali tüntetést szervezni, ám ehhez a polgármesteri hivatal illetékes bizottsága nem adott engedélyt, mondván, hogy azt legalább három nappal a tervezett esemény előtt kell kérvényezni. Ekkor a Facebook segítségével sétára hívták egymást az emberek, mondván, hogy a Múzeumok éjszakája is éppen akkor van, szombat délután akárki kimehet a fák közé egy kis egészségügyi sétára. Bár az eső zuhogott, teljesen mégsem mosta el a sétát, harminc-negyven ember  esernyővel felszerelkezve járkált a “bulevárd” fái alatt. Ugyanazt tette a helyi rendőrség és csendőrség is.

A civilek kerekasztal-beszélgetéssel szeretnék felhívni a figyelmet a fakivágásokra. A Divers Egyesület szervezte Civil szervezetek vására a szombati szabadtéri rendezvény után a héten különböző tematikájú kerekasztal-beszélgetésekkel folytatódik. Kedden délután 5 órától a Bolyai Klubban a Veszélyben lévő fák – a marosvásárhelyi zöldövezetek rendezése címmel szerveznek beszélgetést, ahová várják az érdeklődőket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?