A marosvásárhelyi vársétány fáit is kivágatná a polgármester

Marosvásárhelyen újból borzolja a kedélyeket a nemrégiben elkezdődött fakorona-igazítás. Lakónegyedekben, utak mentén, parkokban zúgnak a láncfűrészek. Mikozben a civil lakosság aggódik, a lakótársulások elnökei azt kérik a polgármestertől, vágassa ki az összes fát Marosvásárhelyen.

„Rendbehozatná” a vársétányt Dorin Florea, aki szerint „bátor lakosságra” volna szükség, amely a nyilvános vitán is hallatná a hangját és támogatná a tervét. A polgármester szerint ugyanis elöregedtek a fák, tele a hely varjakkal, a száraz ágak pedig veszélyeztetik a gyalogosok épségét, a gépkocsikat, egy esetleges balesetért pedig ő nem vállal felelősséget – mondta legutóbbi sajtótájékoztatóján. „A munkálatokat időben el kell végezni, mert utólag sokkal többe kerülnek majd” – magyarázta Florea, aki fiatal fákat ültetne a sétányra, és a jelenleginél „sokkal szebbé” tenné a környéket.

A Facebookon a hozzászlólók kifogásolják a polgármester terveit, féltik Marosvásárhelyt, aggódnak a zöldövezetekért. Ennek alapja, hogy napok óta folyik a lombigazítás, a polgármesteri hivatal által működtetett városi kertészet alkalmazottai teljes erőbedobással dolgoznak, hullanak az ágak, nyomukban pedig megritkított koronájú fák, egyre gyérülő zöldövezet keletkezik.

Az RMDSZ múlt heti lakossági fórumán Peti András alpolgármester arról számolt be többek közt, hogy nehéz megszólítani a lakosságot. Mintha semmi nem érdekelné az embereket. Erre egyik példa a legutóbb meghirdett nyilvános vita a fakivágásokról, lombkorona-igazításokról, amelyre csupán csak egy személy ment el, aki a fákat, a zöldövezeteket a védelmébe vette. Ugyanakkor több lakótársulás elnöke is azt követelte a város polgármesterétől, hogy az összes fát vágassa ki Marosvásárhelyen. 

Kimaradt?