Székely szakács Jamie Oliver konyháján

Angliában egy családi háznál kertészként kezdte, most a híres Jamie Oliver egyik éttermében szakács. A székelykeresztúri Molnár Róbert kalandos úton kapta meg a munkát a Jamie's Italian lánc egyik londoni éttermében. Vele beszélgettünk.

Mikor és hogyan kerültél Angliába?

Székelykeresztúron karosszériajavítóként és festőként kerültem ki az iskolából. Nyolc évet dolgoztam egy húsfeldolgozóban a városban. 2011 őszén a jegyesemmel úgy döntöttünk, szerencsét próbálunk a briteknél.

Egy nagy családhoz kerültünk Angliában, a párom bébiszitterként, én kertészként dolgoztam. Egy évig csináltuk, aztán beköltöztünk Londonba. Egy magyar ügynökségen keresztül lakást kaptunk, amelyről kiderült, lakhatatlan. Aztán a pénzünk is elfogyott, úgyhogy haza kellett utaznunk.

A tapasztalatok nem rettentettek el az újabb külföldi kalandtól?

Nem, egyáltalán. Hogy meglegyen a pénz az újabb angliai útra, Németországba mentünk dolgozni, két havi keresetünk elég volt arra, hogy visszatérjünk.

Miért London?

Mert sokkal több a lehetőség, a pénz, és a nyelvvel is jól boldogulunk. Viszont nem egy leányálom. Az új környezet, a barátok, a rokonok hiánya...  London zsúfolt, izgága város, sok és sokféle ember lakja. Na meg drága is.

Szó szerint sokként ért a város a lassú, kicsi, sokszor álmatag, de mégis otthonos Keresztúrhoz képest. Aki viszont odavan a pörgésért, a sokféleségért, az nemcsak a megkeresett pénzt fogja szeretni. Engem inkább a pénz motivál, vannak terveink otthon.

Hogy kerültél Jamie Oliver éttermébe?

Másfél évig egy mexikói grill és bár étteremláncnál dogoztam. De nem voltam teljesen elégedett az ottani munkával, szerettem volna fejlődni, újat tanulni. Egy hosszú és nehéz nap után eldöntöttem: új munka után nézek. A Gumtree oldalán találtam is egy álláshirdetést, kezdő szakácsot kerestek egy hamarosan induló Jamie's Italian étterembe. Jamie Olivernek rengeteg profilú étterme van a világon, Londonban sincs kevés belőlük.

Elküldtem tehát az önéletrajzomat, de sok reményt nem fűztem hozzá, magasak az elvárások. És csodák-csodája: egy nő még aznap felhívott, és felajánlott egy interjúlehetőséget. Megbeszéltük, hogy másnap reggel 9 órára várnak, a pontos címet pedig elküldi emailben. Azért emailben, mert az étterem még ugye nem állt készen a nyitásra, tehát máshol kellett lebonyolítani a meghallgatást.

Ilyen bevezető után, fogadni mernék, hogy nem kaptad meg a címet...

Eltaláltad. Se aznap, se másnap reggel. És hogy ne legyen egyszerű, a nő telefonszámát sem mentettem el. De a Google segítségemre volt: megkerestem az induló étteremhez legközelebb eső Jamie's Italiant, buszra pattantam, és egyszerűen csak beállítottam hozzájuk. Nem asztalt szeretnék, interjúra jöttem - ezzel nyitottam.

https://www.youtube.com/watch?v=giwz66PcH4U&feature=youtu.be

Nem tudták, hogy milyen nőt keresek, és milyen interjúról van szó, de kihívták a főszakácsot. És itt jön a legizgalmasabb rész: kiderült, ők is kezdő szakácsot keresnek, és milyen jó, hogy jöttem. Ott ízibe be is hívtak a konyhára, lássák, hogyan mozgok, mennyit tudok.

Hallottam már olyant, jobb letagadni, hogy Romániából jöttél...

Nem hiába igényeltem a magyar állampolgárságot és útlevelet. A konkrét gazdasági előnyökön kívül persze fontos számomra az is, hogy a magyar nemzethez tartozom.

De én sose tagadom le, hogy Erdélyből jöttem. Az étteremben ennek kimondottan örült a főszakács, a főszakács-helyettese is Erdélyből származik, székelyföldi, és nagyon elégedett vele. Azon a részlegen, ahol felmértek, egy román és egy lengyel szakács dolgozik. Az egész étteremben nagyon kevés a brit, az alkalmazottakat nagy része más országból származik.

És hogy ment a "felvételi"?

Miután pár órát azzal töltöttem, hogy megfigyeltem, hogyan dolgoznak, kaptam 45 perc bizonyítási időt. Arra kértek, hogy készítsek kaját, nézzek szét a konyhán, és üssek össze valamit. Közepesen átsütött steak mellett döntöttem gombával és koktélparadicsommal. Amikor a főszakács-helyettes meghallotta, hogy steaket sütök, elmosolyodott. Ő korábban Jamie Oliver londoni staekházában dolgozott, tehát nagyon is értett a britek kedvenc kajájához.

A steaket a főszakáccsal együtt kóstolta meg. Megdicsértek: a tálalás szép lett, a hús pedig pont közepesre sült. Annyi tettek hozzá, hogy picikét több fűszert használhatok. Aztán egy órán keresztül faggattak, hogy éreztem magam a konyhán, milyennek találom, mit gondolok a csapatról, min változtatnék, ha alkalmam nyílna rá. Mivel megfeleltem az elvárásoknak, pár nap múlva bejelentették, hogy felvettek, bár voltak még jelentkezők. Az aduászom a tudás mellett, hogy nagyon akartam a munkát. Eleinte nem is akartam elhinni, hogy felvettek.

Találkoztál Jamie Olivérrel?

Mivel elég rövid ideje vagyok ott, negyedik hete dolgozom, még nem találkoztam vele. De egyébként már felkészítettek arra, hogyan viselkedjek, ha feltűnne. Az étterem belső rendszabályzata szerint nem szabad a nyakába ugrani, fotózni, és hülyeségekkel zargatni.

Mit mondanak a kollégák Jamie-ről?

Csak jókat: barátságos, kedves, szereti a gyerekeket. Jamie például nagyon odafigyel a gyermekek étkeztetésére, kampányt folytat, küzd azért, hogy az iskolákban, otthon egészségesen, változatosan étkezzenek. Tanít is.

https://www.youtube.com/watch?v=nt2T1mp_dSo&feature=youtu.be

Mitől különleges egy Jamie Oliver étterem?

Hát attól, hogy minden nagyon friss. Nagyon odafigyelnek a minőségre, nem dolgoznak félkész, fagyasztott kajákkal. A szósztól elkezdve mindent az étteremben készítenek friss alapanyagokból.

És drága a kaja Jamie éttermeiben?

Hát... én például nem engedhetném meg magamnak, hogy rendszeresen ott egyek. A minőséget meg kell fizetni. Még úgy is, hogy nem kapok keveset. London nagyon-nagyon drága város, ha nem figyelsz, pillanatok alatt pénz nélkül maradsz. De ha tudod, mi a célod, minden megy, mint a karikacsapás. Én otthon szeretnék élni, otthon szeretném befektetni a külföldön megkeresett pénzt, tehát ügyelek a pénzre. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?