Könnyített pártalapítás: az RMDSZ a visszásságokra hívta fel a figyelmet

Új párttörvényt fogadott el szerdán a képviselőház, amely döntő házként lényeges változásokat vezetett be a pártok alapítására vonatkozóan. Az új párttörvényről Márton Árpád, az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője, a törvénytervezetet kidolgozó különbizottság tagja elmondta: a jó szándék ellenére ellentmondásos és nehezen alkalmazható törvényt szavazott meg a parlament.

„A párttörvénnyel kapcsolatosan sok észrevétel érkezet a civil szféra részéről, és több alkalommal egyeztettünk a kérdésben érdekelt felekkel. Jelentős igény mutatkozott arra, hogy lazítsunk a pártalapítási eljáráson és könnyítsük meg a pártok alapítását. Erre az igényre adott választ a különbizottság, ám az általa javasolt megoldás igencsak felemásra sikeredett” – tájékoztatott Márton Árpád. 

A képviselő elmondta, valóban három személy lesz szükséges ezután egy párt alapításához, ám a finanszírozásról, illetve a kampányköltségekről szóló szabályozások, valamint a választási küszöb 5 százalékon való megtartása ellehetetlenítik a kis pártok működését.

„Hivatalból törlik a pártok jegyzékéből azokat a pártokat, amelyek két egymás utáni választásban nem indítanak jelöltet bizonyos számú választókerületben. Ugyanakkor a pártfinanszírozási törvény értelmében a kampányban elköltött pénzeket az állam csak akkor téríti meg a pártoknak, ha három százalékot érnek el az adott választáson” – nyilatkozta Márton Árpád, aki hozzátette: az új törvény gyökeres változást jelent a pártok alapításának terén, és az RMDSZ támogatta ezt a kezdeményezést.

Kapcsolódók

Kimaradt?