Elfogadta a parlament az önkormányzati választási törvényt

Elfogadta a képviselőház szerdán az új helyhatósági választási törvényt. Ha az államfő kihirdeti, a jogszabály érvénybe lép.

A választási reformcsomag három fontos jogszabályát fogadta el szerdán – döntő házként – a képviselőház:  a helyhatósági választási törvényt, a pártfinanszírozási törvényt és a párttörvényt. Mindhárom tervezetet nagy többséggel szavazták meg a képviselők.

A jövőre már érvényes helyhatósági választási törvény értelmében a polgármestereket egy fordulóban választják meg. A tisztséget a relatív szavazattöbséget elnyerő jelölt nyeri el. Újdonság a jelenlegi jogszabályhoz képest, hogy a megyei tanácselnököket nem közvetlenül választják meg, személyéről a megyei önkormányzat dönt. 

Az utolsó pillanatban került be a törvénybe az az előírás, hogy az Európai Unió bármely állampolgára indulhat a romániai polgármester-választáson. Az egyetlen fontosabb feltétel, hogy a jelölt állandó lakhelye Romániában legyen. Fontos új előírás az is, hogy a polgármester-, illetve tanácsosjeltek indításához a pártoknak meg kell szerezniük a választókerületi névjegyzékben szereplő polgárok 1 százalékának a támogatását.

A képviselőház nem fogadta el az RMDSZ-nek azt a javaslatát, hogy a választási küszöböt szállítsák le három százalékra, így továbbra is azok a szervezetek juthatnak képviselethez az önkormányzatokban, amelyek megkapják a voksok legalább öt százalékát.

A helyhatósági törvény végleges változata itt elérhető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?