Restitúciós ügy miatt indult bűnvádi eljárás Traian Băsescu ellen

Egy restitúciós ügy miatt indult bűnvádi eljárás Traian Băsescu volt államelnök ellen, aki a gyanú szerint bukaresti főpolgármesterként szolgáltatott vissza egy ingatlant jogtalanul egy magánszemélynek - adta hírül szerdán a román média.

A visszaszolgáltatásról szóló főpolgármesteri határozat 2003-ban született, és 2008-ban tett feljelentést egy magánszemély a volt államelnök ellen. Akkor nem indulhatott nyomozás ellene, mert mentelmi jogot élvezett államfőként. A bukaresti V. kerületi bíróság most úgy döntött, hogy hivatali visszaélés gyanújával elkezdődhet a bűnvádi eljárás a politikus ellen.

A nyomozást a legfőbb ügyészség folytatja le. Az ügy részleteit a Băsescuval szemben kritikus Antena 3 hírtelevízió ismertette, amely szerint az ingatlant egy brassói személy kapta meg, akinek az érdekeit ügyvédként Ioana Băsescu, a volt elnök nagyobbik lánya képviselte ebben a restitúciós ügyben.

Ugyanakkor a Băsescut támogató sajtó szerint érintettség okán nem utasíthatta el a visszaszolgáltatásról szóló döntés meghozatalát, mert a törvény szerint a főpolgármester volt köteles határozni a visszaszolgáltatási kérelmekről. Emellett azt állítják, hogy a volt elnök összesen mintegy 5 ezer restitúciós határozatot írt alá főpolgármesterként.

Van még egy eljárás

A politikus ellen egy zsarolási ügyben is nyomozást folytat a legfőbb ügyészség, miután Gabriela Firea szociáldemokrata szenátor feljelentette. Róla Băsescu még államelnökként azt mondta, jobban tenné, ha férje ügyeire figyelne, mert azt általa vezetett polgármesteri hivatalban gyanús dolgok történnek, és lehet, hogy egy este már nem találja otthon. Arra utalt, hogy Gabriela Firea férjét bármikor letartóztathatják.

A legfőbb ügyészség januárban közölte, hogy Traian Băsescu neve 68 bűnügyi aktában szerepelt az elmúlt tíz évben, és ebből hét esetben még vizsgálódik az illetékes vádhatóság.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?