Madármészárlásoktól tart a Milvus egyesület

A jelenleg parlamenti felülvizsgálat alatt levő a vadásztörvény ellen tiltakozik a marosvásárhelyi székhelyű Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület, amely a madármészárlások megelőzésének érdekében csatlakozik az "Oprește barbaria, Salvează ciocârlia!" (Állíts meg a barbárságot, ments meg a pacsirtát!) civil kampányhoz.

Papp Tamás, az egyesület elnöke szerkesztőségünkbe eljuttatott felhívásában arra figyelmeztet, hogy a törvénynek több olyan előírása is van, amely a madárállományok létét veszélyezteti, például a vadászidény meghosszabbítása 18 madárfaj esetében. Ez ugyanis átfed a tavaszi vonulási periódussal, holott az Európai Uniós Madárvédelmi Irányelv is kimondja, hogy a tavaszi vonulás érzékeny időszakában nem szabad a madarakat vadászni. A kilövési kvóták meghatározása tudományos alapok nélkül történt, de a külföldi vadászok romániai vadászatának megkönnyítése is szintén veszélyezteti a madárállományt.

A Milvus Csoport megkérdőjelezi a vonuló fajok kilövési kvótáit, mivel nagyon nehéz tudományosan alátámasztani a romániai vonuló – telelő fajok állománynagyságait. „Az új vadásztörvénytől elvártuk volna, hogy felelős gondolkodással, hosszú távra biztosítsa a vadászható fajok állományait, de sajnos inkább bizonyos érdekcsoportok rövidtávon nagyobb profitot hozó elképzeléseit képviseli. Úgy tűnik, nincs valós elkötelezettség az ország természeti értékei iránt, így bizonyos fajok el is tűnhetnek Románia faunájából” – fogalmazott a madártani egyesület elnöke.

Papp Tamás arra is figyelmeztet, hogy az Európai Unióban csak hat országban engedélyezett a mezei pacsirta vadászata: Görögországban, Olaszországban, Franciaországban, Cipruson, Máltán és Romániában. Románia nem rendelkezik a pacsirtavadászat hagyományával, amit kifejezetten a külföldi vadászok gyakorolnak bizonyos vadásztársaságok profitjára. “Szerintünk Románia nem annyira szegény ország, hogy rászoruljon a legszebb hangok kilövésére” – teszi hozzá Papp. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?