A civilek hadba szállnak Dorin Floreával a Somostetőért

A somostetői erdőről szervez nyilvános vitát február 18-án Marosvásárhelyen a Civitas Nostra városvédő szervezet. Az eseménnyel, illetve az azt szervező civil szervezettel kapcsolatban Dorin Florea úgy vélekedett szerda délelőtti sajtótájékoztatóján, hogy megakadályozzák a városháza munkáját a somostetői szabadidőpark korszerűsítésében.

A városháza megnyerte a pert, Somostetőn az erdő a városé, annak parkká alakítását pedig nem szabadna megakadályoznia egyik civil szervezetnek sem – mondta a polgármester, aki felháborodásának adott hangot, hogy a Deus Providebit Tanulmányi Házba tervezett nyilvános vitára számos hivatalt, intézményt meghívtak a szervezők, csak a polgármesteri hivatalt nem.

Az elöljáró szerint országszerte lopják az erdőket, ipari mennyiségben folyik a fakitermelés, azért senki nem szervez tiltakozást, a városháza a saját erdejében pedig nem végezheti el a korszerűsítési munkálatait, mert akadályozzák a projekt kivitelezésében – panaszolta a polgármester.

„Majomkodás, középszerűség”

Florea Somostetőn olyan parkot szeretne, ahol gépkocsi-parkolóval, játszótérrel ellátott szabadidőközpont is helyet kapna. „Ehhez csupán néhány fát kéne kivágni, nem sérülne az erdő. Kár, hogy nem tudok magyarul, mert megmondanám a magamét ezeknek az embereknek” – fogalmazott a polgármester, aki szerint „érdekesebbek a majmok a ketrecben, mint ezek az emberek”. 

Hogy pontosan kire is utalt a polgármester, nem kétséges, hiszen nevén nevezte Gáspár Sándort, a Civitas Nostra elnökét, illetve Koreck Máriát, aki a közvita moderátor-szerepét vállalta a 18-i eseményen. „Majomkodás, középszerűség” – jellemezte Dorin Florea a civil szervezet tevékenységét.

Miért van szükség a nyilvános vitára?

Három szakmai egyesület vesz részt azon a fórumon, amelyet a Civitas Nostra szervez: a Rhododendron, a Fókusz Öko Központ és a Milvus egyesület – mondta a maszol.ro-nak Gáspár Sándor, akitől azt is megtudtuk, hogy azért van szükség a nyilvános vitára, mert ellentmondásos információk keringenek arról, hogy engedélyezett-e a fakivágás a Somostetőn, vagy nem. A szervezet holnap küldi ki a meghívót a polgármesteri hivatal számára is – tudtuk meg Gáspártól.

Azzal kapcsolatban, hogy a polgármester „csupán” szabadidőközpontot szeretne az erdőben, a Civitas Nostra vezetője úgy vélekedett, az erdő rovására semmilyen szabadidőközpontot nem szabad létesíteni, arra számos más, megfelelő hely létezik Marosvásárhelyen.

Kapcsolódók

Kimaradt?