Visszakapja eredeti nevét a kovásznai szívkórház?

FRISSÍTÉS: Az egészségügyi miniszter kedden kibocsátott rendelete értelmében a kovásznai szívkórház továbbra is a dr. Benedek Géza nevet viseli – tájékoztatta a maszol.ro-t este Tamás Sándor háromszéki megyei tanácselnök.

Az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselete kedden adta át a kovásznai dr. Benedek Géza szívkórház nevének megtartásáért gyűjtött közel 30 ezer aláírást az Egészségügyi Minisztérium főtitkárának, Florin Puşcău-nak. A főtitkár ígérete szerint az ügy pozitív elbírálásban részesül, amelyről legkésőbb szerdán hivatalos dokumentumban értesítik a kórházat.

Tamás Sándor, az RMDSZ megyei elnöke az aláírásokat kísérő levelében leszögezte, a kovásznai szívkórházban dolgozó orvosok, a helyi és a megyei önkormányzat, valamint Kovászna város lakói az egészségügyi központ ügye kapcsán egyetlen helyes megoldásként a Benedek Géza név megtartása mellett állnak ki. Ezt egyértelműen bizonyítja a románok és magyarok több tízezer aláírása. „Köszönjük mindenkinek a széleskörű összefogást. Meggyőződésünk, hogy eredménye is lesz a munkánknak" – tette hozzá az elnök.

Grüman Róbert, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke rámutatott: „tegnap munkatársaink késő estig összesítették és jegyzőkönyvbe foglalták az aláírásokat, amelynek értelmében 24 956 személy látta el kézjegyével az aláírásgyűjtő ívet és 4 168-an támogatták online az ügyet. Ez a 29 124 aláírás került ma a főtitkár asztalára.”

Klárik László szenátor az aláírásokat átadva arra kérte az egészségügyi tárca főtitkárát, hogy vegyék figyelembe a lakosság akaratát és a kovásznai szívkórháznak állítsák vissza az eredeti nevét. Az aláírásgyűjtés a román és magyar közösség akaratát fejezte ki, amely fontos szempontként, egyértelmű tényként kell szolgáljon egy ilyen ügyben. A szenátor elmondta, várják a kórház eredeti nevének visszaadásáról szóló miniszteri rendeletet.

Fejér László Ödön, parlamenti képviselő a Florin Puşcău főtitkárral való találkozón hangsúlyozta: nem fogadható el, hogy másodrangú állampolgárokként kezelik a székelyföldi magyarokat. A dr. Benedek Géza szívkórház ügye is ennek bizonyítéka.

Az aláírások átvétele után a főtitkár elmondta, már a minisztérium jogi osztályán van a kórház eredeti nevének visszaállításáról szóló rendelet, amelyet ígérete szerint eljuttatnak a kovásznai egészségügyi központhoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?