Aláírásgyűjtés a kovásznai szívkórház magyar nevéért

Háromszéken aláírásgyűjtést szerveznek a kovásznai szívkórház eredeti, magyar nevének megtartása érdekében, tájékoztatta a maszol.ro-t Tamás Sándor. Az RMDSZ háromszéki elnöke elmondta, hogy csütörtökön a kovásznai kórház előtt szerveznek sajtótájékoztatót, ahol ismertetik az aláírásgyűjtés részleteit. Az RMDSZ Kovászna megyei szervezetének célja, hogy megakadályozza az Egészségügyi Minisztérium kezdeményezését, hogy az országos elismerésnek örvendő szívkórház nevét az alapító főorvos Dr. Benedek Géza helyett Dr. Teculescu-Bendekre változtassák.

Tamás Sándor leszögezte: fontosnak tartja, hogy mindenki tudja: a névváltoztatással az a baj, hogy az intézmény nem Teculescu, vajnafalvi orvos munkájából jött létre, aki a kórház alapításakor már rég nem is volt a város lakója, egy napot sem dolgozott a szívkórházban.  „Hangsúlyozom, helye van a román személyiségek neveinek is, de ott, ahol fontosat alkottak”, nyilatkozta Tamás Sándor.

A háromszéki önkormányzat és a megyei RMDSZ szervezet elnöke hétvégén a Kovászna városi Csoma napokon szervezett ünnepségen elmondott beszédében is tiltakozott a szívkórház névváltoztatása ellen. Beszédében nemcsak Kőrösi Csoma Sándor érdemeiről beszélt, hanem a tudós példájából kiindulva tiltakozásra is felszólított:

„Sokan kérdezik manapság, hogy mi székely-magyarok mitől vagyunk mások, mint a többi nép fiai? Vajon mi adott számtalanszor erőt elődeinknek, hogy világmegváltó cselekedeteket, tetteket vigyenek véghez? ... Körösi Csoma Sándor nem állt, hanem elindult. Csoma Sándor ebből a büszke székely-magyar faluból indult el, és végig gyalogolt három kontinensen, hogy eljusson a gyökereihez, a gyökereinkhez. A jövő tehát elhatározással kezdődik. Székelyföldi létünk hátralévő része ma kezdődik el: a mi helytállásunk része, hogy nem fogjuk hagyni a Dr. Benedek Géza szívkórház nevének megcsonkítását, átértelmezést. Éppen ezért a jövő héttől aláírásgyűjtést indítunk a kórház nevének megtartása érdekében, hiszen Benedek Géza doktor, az intézmény alapító-igazgatója, működtetője, haláláig lelke volt az egészségügyi intézménynek.”

Mint ismeretes, a szaktárca a Kovásznán bejegyzett Iustinian Teculescu Kulturális-Keresztyén Egyesület kezdeményezésére Dr. Teculescu-Benedek névre keresztelte az 1960-ban Benedek Géza kardiológus főorvos által alapított, és 2010-től az ő nevét viselő egészségügyi központot. A kórház új nevét egy balneológus orvosról, Nicolae Teculescuról kapta. A névmódosítást ellenzők úgy tudják, a balneológiai részleget, ahol Teculescu tevékenykedett, éppen a szívkórházat alapító  dr. Benedek Géza főorvos szüntette be azzal az indokkal, hogy ott a szakmaiság mellőzésével zajlott a gyógyítás.

Az intézkedés a helyi közösség, helyi vezetők megkérdezése nélkül történt és heves tiltakozást váltott ki. „Nemcsak megengedhetetlen, de törvénytelen is ez a fajta névmódosítás, mert a kovásznai szívkórház egy olyan személy nevét viseli, akinek semmi köze nem volt az intézményhez. Nem hiszem, hogy Teculescu maga helyeselné ezt a névváltoztatást. Nem illik más tollával ékeskedni, különösen, hogy az érintett orvos emléke sérül, ugyanakkor a román és magyar közösséget egyformán szolgáló Dr. Benedek Géza emléke is háttérbe szorul. A helyes megoldás az eredeti név megtartása lenne, ezt a szaktárcának is jelezte a kórház orvosi kara - románok és magyarok egyaránt. ” fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat háromszéki szervezete is, eheti angol nyelvű levelében arra hívja fel a nemzetközi közvélemény figyelmét, hogy az Egészségügyi Minisztérium, önkényesen, bárminemű konzultáció nélkül, átiratban közölte az intézmény vezetőségével, hogy az alapító Dr. Benedek Gézáról elnevezett szívkórház nevét Dr. Teculescu-Benedek-re módosítja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?