Először észlelték exobolygó fényét

Első alkalommal detektálták a szakértők, ahogy egy távoli csillag fénye annak bolygójáról visszaverődik. Az észlelést túlságosan kis távcsővel hajtották végre ahhoz, hogy a tükröződő csillagfény alapján túl sok új információkat derítsenek ki az exobolygóról, de a módszer a kutatók szerint nagyobb műszerekkel alkalmazva arra is alkalmas lehet, hogy a Földhöz hasonló bolygókat azonosítsanak a segítségével.

Az extraszoláris bolygók közvetlen észlelése a legtöbb esetben lehetetlen feladat, mivel az égitestek elvesznek központi csillaguk fényében. A korábbi évek során a kutatók ennek ellenére információkat tudtak kideríteni a csillaga előtt áthaladó bolygó méreteiről, és akár légkörének minőségéről is, pusztán az alapján, hogy hogy az atmoszféra mennyit nyel el a központi objektum fényéből - írja az ipon.hu.


Jorge Martins, a portói Asztrofizikai és Űrtudományi Intézet kutatója és kollégái azonban más megoldást alkalmaztak a Földtől mindössze 50 fényévnyire található 51 Pegasi b tanulmányozására. Az exobolygó 20 évvel ezelőtt az első olyan planéta volt, amelyet egy fősorozatbeli, Naphoz hasonló csillag körül detektáltak a csillagászok.

Az új megfigyelési adatok alapján sikerült pontosítani az exobolygó tömegét, ami fele a Jupiterének, és pályasíkjának dőlésszögét is, ez 9 fokkal tér el a Földéhez képest. Az új információkból a bolygó fényvisszaverő képességére vonatkozólag is következtetéseket tudtak levonni a csillagászok, ami azért érdekes, mert az albedó értéke árulkodhat arról, ha a bolygót a Vénuszhoz hasonlóan vastag felhőréteg veszi-e a körül, vagy hogy milyen anyagú a felszíne. 

Kimaradt?