Jó hír a kistelepüléseknek: továbbra is pályázhatnak csatornázásra

Kistelepülések számára jó hír, hogy a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban továbbra is támogatják a csatornázási és vízvezetési munkálatokat, sőt az eddigi gyakorlattól eltérően külön-külön is lehet pályázni 1 milliótól egészen 2,5 millió euróig terjedő összegre – hangzott el a Központi Fejlesztési Régió által kedden, Sepsiszentgyörgyön szervezett szemináriumon, ahol a lehívható pénzalapokat mutatták be.

Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója rámutatott: Kovászna megye és Sepsiszentgyörgy is aktívnak bizonyult az utóbbi költségvetési idényben. A háromszéki önkormányzat elnöke, Tamás Sándor szerint Kovászna megye legnagyobb beruházásai EU-s alapokból történtek, ami különösen annak fényében fontos, hogy ezeket nem befolyásolja a pillanatnyi politikai hangulat.

A kistelepülésekre vonatkozó pályázati lehetőségek fontosak, mert Kovászna megyében is több település érdekelt az úthálózat fejlesztésében – az új költségvetési idényben erre is pályázhatnak a községek. A vidéki kultúrotthonok felújítása is lehetséges, ezeknek a megfelelő felszerelésére is van lehetőség.

Az elkövetkező ciklusra háromszéki önkormányzat újabb nagy projekteket készített elő, így pályáznak a Málnásfürdőtől Erdővidéken át egészen Brassó megyéig terjedő útfelújításra. Nagy értékű pályázatot nyújtott be a Székely Nemzeti Múzeum is, amelynek az udvarára amfiteátrum épül, ugyanakkor a málnásfürdői szálloda és az oltszemi kastély felújítását is ilyen alapokból szeretnék megvalósítani.

A nagy infrastrukturális beruházásokat célzó program három pont köré épül: ezekből például a brassói reptér befejezésére is lehet pályázni, de az úthálózat fejlesztésére is nyílik lehetőség – mutatott rá Tamás Sándor.  

Kapcsolódók

Kimaradt?