Alkotmánymódosítás: megvitatták az irányelveket

Megvitatta keddi ülésén a parlamenti alkotmánymódosító bizottság azt a dokumentumot, amely az Alkotmánybíróság határozata alapján elemzi az alaptörvény módosító javaslatainak irányelvét. Az elemzést  a szakbizottság mellett tevékenykedő tudományos tanács készítette el, ls a Velencei Bizottság véleményezésén alapul. 

A tudományos tanács tagjai szükségesnek találták az alkotmánnyal kapcsolatos módosítási munkálatok folytatását az alaptörvény-ellenes javaslatok kiiktatása mellett. A módosítási irányelvek részben kiegyensúlyozott intézményi együttműködésre, a közintézmények szerepkörének és kompetenciájának pontos meghatározására, az állampolgárok alapvető szabadságjogainak bővítésére, valamint a regionális területi átszervezésre épülnek.

Az alkotmánymódosító bizottság alelnöke, Máté András képviselő az ülést követően elmondta: az RMDSZ.-nek újra be kell nyújtania az alkotmánymódosító-javaslatait. „A meglévő javaslatainkat úgy módosítjuk, hogy  közben figyelembe vesszük az Alkotmánybíróság által megfogalmazottakat, így azon javaslat-cikkelyeket, amelyeket alaptörvénybe ütközőnek minősítettek, átfogalmazzuk” – fogalmazott.

Az RMDSZ szenátusi frakcióját Biró Rozália képviselte a bizottság ülésén. A szenátor hangsúlyozta: a több mint 120 módosító javaslat, amelyből nagyon fontosakat alaptörvény-ellenesnek nyilvánított az alkotmánybíróság, összetetten szerkesztené át az alaptörvény egészét és szinte lehetetlenné tenné azt, hogy ne maradjon ellentmondás, illetve értelmezhetőség az alkotmányban. "Véleményem szerint az alaptörvény ilyen méretű változtatása csakis egy új megírásával és elfogadásával lehetséges” – fogalmazott Biró Rozália, aki emlékeztetett, hogy április 15-ig újabb javaslatok érkezhetnek a bizottság asztalára.

Kapcsolódók

Kimaradt?