Az RMDSZ újrafogalmazza alkotmánymódosító javaslatait

Újrafogalmazott javaslatokat terjeszt az alkotmánymódosító parlamenti bizottság elé az RMDSZ, miután a testület a héten újrakezdte a módosított alaptörvény szövegtervezetének vitáját – számolt be csütörtökön Biró Rozália szenátor, a bizottság egyik RMDSZ-es tagja.

Ezt a politikus azzal indokolta, hogy tavaly a tavaly az RMDSZ javaslatait is tartalmazó tervezet több pontját az alkotmánybíróság a hatályos alkotmánnyal ellenesnek minősítette, így a bizottságnak át kell dolgoznia a jogszabályt.

Időközben a bizottság új elnököt választott Ioan Chelaru személyében, aki egy alkotmányjogászokból álló tudományos testület megalakulását szorgalmazta. A testület tagjai az eddig beérkezett módosító javaslatokat és irányelveket összesítik, és szakértői véleményt fogalmaznak meg – tájékoztatott a szenátor.

Biró Rozália elmondta, a 11 tagból álló tudományos testület, illetve az alkotmánymódosító bizottság március 31-i határidővel jelentést készít arról, hogy a jelenleg alkotmányosnak ítélt és a Velencei Bizottság által elfogadott elvek milyen összképet nyújtanak az alkotmánytervezetről. A parlamenti pártok április 25-ig nyújthatják be módosító javaslataikat.

Kapcsolódók

Kimaradt?