Egyesültek a román és a magyar nemzeti színű lufik (GALÉRIA)

A Musai-Muszáj akciócsoportnak sikerült elérnie, hogy megférjenek egymás mellett, sőt egy csokorban egyesüljenek a román és a magyar nemzeti színek. Csütörtökön folytatódott a kolozsvári többnyelvű helységnévtáblákért folytatott lobbi. 

Több tucat érdeklődőt vonzott a kolozsvári Bocskai (Avram Iancu) térre a többnyelvű helységnévtáblákért lobbizó Musai-Muszáj akciócsoport csütörtöki villámcsődülete. Az eseményre nemcsak fiatalok, hanem idősek is kíváncsiak voltak, akik adományaikkal, aláírásukkal járultak hozzá a multikulturalizmushoz.

A helyszínen a Musai-Muszáj akciócsoport tagjai többnyelvű helységnévtáblákat kérvényező formanyomtatványokat osztogattak, ezeket többen is aláírták.

Adományokat is gyűjtöttek, hogy legyen miből fedezni az akciósorozat költségeit. A csoport ugyanis minden hétre tervez egy figyelemfelkeltő megmozdulást, amelyet közviták egészítenek ki.

A csütörtöki villámcsődületet annak tiszteletére szervezték, hogy benyújtották az első száz formanyomtatványt a polgármesteri hivatalhoz. A flashmob a beharangozott forgatókönyvnek megfelelően zajlott: pontban 16,55-kor egy hangosbemondóból megszólalt a zene, és a tér két sarkából egy-egy személy kezében egy román, valamint egy magyar nemzeti színű lufival elindult a tér közepén álló szökőkút irányába.

A piros-fehér-zöld és a piros-sárga-kék színű lufikat végül összekötözték, és a csokrot a magasba engedték.

A szervezők elmondták, azért döntöttek a Bocskai tér mellett, mert úgy érzik, akciójukat ki kell terjeszteniük a román szimbolikus terekre is. Az akciócsoport arra kérte a résztvevőket, hogy a villámcsődületről készítsenek képeket, és küldjék el azokat a musai.muszaj@gmail.com címre. A fotókat pénteken, március hatodikán a csoport internetes oldalán publikálják majd.

A Musai-Muszáj azt követően lépett akcióba, hogy a kolozsvári polgármesteri hivatal megfellebbezte azt a kolozsvári törvényszék azon döntését, miszerint ki kell függeszteni a többnyelvű helységnévtáblákat Kolozsvár bejáratainál. A kolozsvári táblabíróság helyt adott a városháza fellebbezésének. 

Kapcsolódók

Kimaradt?