Miért szagolgatjuk kézfogás után a kezünket? (VIDEÓ)

Egy izraeli kutatás mutatta ki, hogy az állati kommunikációhoz hasonlóan szagolgatjuk a kezünket kézfogás után.

Az eLife tudományos szakoldalon publikálták azt az izraeli kutatást, amely az emberek kézfogás utáni reakcióit vizsgálta és igen érdekes eredményre jutott. Videóztak egy orvosi szobát, ahol felvették a betegek minden mozzanatát. Több mint 150 részvevőnek mutatkoztak be az orvosok, a kutatók pedig észrevették, hogy a kézfogások után az emberek több mint kétszer annyit szagolgatják a kezüket, mint például előtte a váróban.

Azok, akik azonos nemű emberrel fogtak kezet, azt a kezüket kezdték szagolni, amikor egyedül maradtak - egyes esetekben csak az orruk környékére tették a tenyerüket, de sok esetben egyértelműen azért tették oda, hogy megszagolják. Amikor ellentétes nemű emberekkel fogtak kezet, szintén kétszer annyit szagolták a kezüket, mint a kézfogás előtti időszakban, ez esetben viszont nem azt, amelyikkel kezet ráztak.

https://www.youtube.com/watch?v=6r91sFUTezE

Arra nem derült fény, hogy miért adódik ez a különbség a nemek között, a szagolgatás okára viszont igen. Nem véletlenül kértek orvosokat a kísérlethez, hiszen így nem volt gyanús, hogy egyes esetekben gumikesztyű van a kezükön. A kézfogások előtt és után a kesztyűket laboratóriumi kísérlet alá vetették, és kiderült: a kézfogások után olyan típusú kémiai anyagok kerülnek a kezünkre, amelyek egyes állatfajok esetében alapvető fontosságú a kommunikációban. Úgy tűnik, hogy ez az emberekre is igaz.

Kimaradt?