Miért kritizálják a MIÉRT-et a tisztújítás előtt?

A Magyar Ifjúsági Értekezletet ért székelyföldi bírálatok arra engednek következtetni, hogy Jakab Adorján eddigi jelölt mellett egy székelyföldi elnökjelöltje is lesz a MIÉRT-nek a márciusi tisztújító küldöttgyűlésen – véli Füstös Előd csíkszeredai politológus.

Az elmúlt napokban három székelyföldi MIÉRT (Magyar Ifjúsági Értekezlet) tagszervezet is kritizálta az országos ernyőszervezet tevékenységét.  Elsőkét az UIET (Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács), majd a HÁRIT (Háromszéki Ifjúsági Tanács) és végül a CSTIT (Csík Terület Ifjúsági Tanácsa) fejezte ki a szervezettel kapcsolatos aggodalmait, elégedetlenségét. A három területi ifjúsági tanács többek között a MIÉRT reformját sürgetik és tartják a legfontosabb feladatnak.

Közleményük szerint a MIÉRT nem foglalkozik kellőképpen az ifjúság valós problémáival, nem folytat érdemi vitát a fiatalokkal, és a tagság azt lesi, hogy milyen pozíciókat tud biztosítani számukra az RMDSZ a közelgő választásokon.  A kritikát megfogalmazó szervezetek úgy vélik, arra kellene törekedni, hogy az egyre passzívabb ifjúságot érdekelté tegyék a közügyek iránt, mert a fiatalok érdektelenek, nincs jövőképük, és elmennek az országból.

Füstös Előd politológus szerint az említett kritikák egy része nem kellően megalapozott, hiszen ahogyan az országos MIÉRT az RMDSZ ifjúsági szervezeteként tarható számon, úgy a fent említett területi ifjúsági tanácsok is a területi RMDSZ-szervezetekkel állnak szoros kapcsolatban.

Tudniillik az RMDSZ a román pártokkal (pl: a liberális párt PNL ifjúsági szervezet a TNL) ellentétben nem hozta létre a párt ifjúsági tagozatát, hanem sok esetben jelöltjei és politikai funkciókat betöltő emberei a MIÉRT-ből és tagszervezeteiből kerülnek ki. Ennek jó példája a politológus szerint a HÁRIT 2011-ben indított 100 fiatalt a háromszéki önkormányzatokba projektje is https://itthon.transindex.ro/?hir=27002. „Éppen ezért elmondható, hogy a MIÉRT és a területi tanácsok tagjai politikai ambíciók terén nem különböztethetőek meg egymástól” – véli Füstös Előd.

A kampány velejárói

A politológus szerint a MIÉRT és a területi ifjúsági tanácsok közötti vita a közelgő tisztújítással, pontosabban az ezzel kapcsolatos kampánnyal magyarázható. Emlékeztetett arra, hogy a területi ifjúsági ernyőszervezetek vezetői közül ketten tagjai az ernyőszervezet elnökségének is, ahol valóban érdemi vitát folytathatnának a MIÉRT reformjáról és  jövőjéről, ehelyett a sajtón keresztül üzengetnek.

Ezért Füstös Előd szerint feltételezhető, hogy Jakab Adorján eddigi egyetlen elnökjelölt mellett egy székelyföldi elnökjelöltje is lesz a MIÉRT-nek, a területi ifjúsági tanácsok nyilatkozatai ennek előszeleként értelmezhetőek.

„Ugyanakkor elmondható, hogy legalább akkora szükség van a területi ifjúsági tanácsok és azok helyi szervezetei közötti reformra, mint a MIÉRT és annak tagszervezetei közötti reformra. A passzív ifjúság megszólításában egy olyan politikától mentes ifjúsági szervezet lehet sikeres, aki az érdemi vita kezdeményezése mellett egy konkrét elképzeléssel áll az erdélyi magyar ifjúság elé a sajtóban való nyilatkozatok megjelentetése helyett, hiszen a jó ifjúsági együttműködés csak konstruktív párbeszédre alapozható” – fogalmazott a politológus.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?