Megőrjítette a banki alkalmazottakat egy frankhiteles

Minden egyes befizetett svájci frank után számlát kért a bankban egy Vrancea megyei nő, aki így tiltakozott amiatt, hogy a valutaárfolyam-robbanás után nagyon megugrott a törlesztőrészlete.

A 41 éves Mariana Iftodenak két és fél óra alatt sikerült befizetnie havi részletéből 20 frankot (körülbelül 90 lejt). Elmondása szerint a várakozó banki ügyfelek egyáltalán nem haragudtak rá, amiért fenntartotta a sort, sőt gratuláltak neki, amiért felhívja a figyelmet a mintegy 150 ezer romániai frankhiteles helyzetére.

„Az utcai tüntetéseknek semmi foganatja nem volt, ezért én így tüntetek a banki uzsoráskodás ellen. Felszólítom a többi frankhitelest is, hogy csatlakozzanak, ha többen tiltakozunk hasonlóképpen, annak visszhangja lesz” – írta Facebook-oldalára a nő. Bejegyzése szerint tiltakozásának híre Bukarestig is eljutott, hiszen a központi székhelyről is érdeklődtek az 1 frankos befizetések után.

Mariana Iftode 2007-ben vette fel az akkor 30 ezer lejt érő frankhitelt, akkor havonta 500 lej volt a részlete, ami mára 1200 lejre emelkedett. A nő tervezi a bank beperlését. Szeretné, hogy a pénzintézmény a hitelszerződés dátumának árfolyamán számolja át frankhitelét lejre. 

Kapcsolódók

Kimaradt?