Égetően szükség van a Marosvásárhely Nagyvárosi Övezet-fejlesztésre

A metropolisz övezet fejlesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy Marosvásárhely kikerüljön abból az elszigeteltségből, amely egyre inkább jellemzi a várost és környékét – jelentette ki Dorin Florea polgármester, akinek tervei megegyeznek az RMDSZ-es alpolgármester és a megyei tanács alelnökének elképzeléseivel.

 „A városban és környékén működő közszállítás nem a jövő közszállítása” – fogalmazott Dorin Florea, aki a Marosvásárhely Nagyvárosi Övezet megvalósításáról beszélt legutóbbi sajtótájékoztatóján. Ahhoz, hogy nagyvárosi övezetről beszélhessünk, rendbe kell hozni az infrastruktúrát, ehhez pedig megvalósítási tanulmány szükséges – tette hozzá. A polgármester a tanulmány mihamarabbi elkészítését sürgette.

Hogy mekkora szükség van a közszállítás modernizálására, a naponta ingázók érzik csak igazán. Az általunk megkérdezett utasok elmondták, a vasútállomáson se peron, se padka, a vonat magas lépcsőjéről nehezen tud leszállni az utas, felkapaszkodni is csak egymást segítve, a kalauznak vagy más vasúti alkalmazottnak nem feladata a segítségnyújtás. Olyannyira nem, hogy az utas, ha nem tudja kinyitni a vonat ajtaját, megtörténhet, hogy egy megállóval, egy településsel odébb száll le, mint ahogy tervezte – panaszkodtak a marosvásárhelyiek.

A mezőségi falvakba vagy a Küküllő-menti településekre autóbusz jár, a megállót jelző tábláról nem csak az órarend hiányzik, de a járatok sincsenek feltüntetve, így a „kívülállónak”, aki nem ingázik naponta, nincs is honnan tudnia, hogy melyik járatnak van ott a megállója, hová megy a szerelvény és milyen rendszerességgel. Interneten létezik menetrend, de az meg sem közelíti a valóságot – mondták el az utasok.

Gyorsvasút Marosvásárhely és Székelykocsárd között?

A város előljárója egy gyorsvasút működését is elképzelhetőnek tartja Szászrégen – Marosvásárhely – Nyárádtő – Székelykocsárd között ahhoz, hogy Marosvásárhely kimozduljon az elszigeteltségből. A Nagyvárad – Kolozsvár – Segesvár – Brassó – Bukarest útvonalba szeretné, ha Marosvásárhely is beletartozna, Székelykocsárdról Kolozsvár, illetve Brassó irányába, Szászrégenből pedig Besztercére vagy a Székelyföldre vinne a vasút.

Európában már sok helyen működik a gyorsvasút, Németországban vagy Franciaországban gyorsan és kényelmesen lehet eljutni egyik régióból a másikba – ecsetelte az elképzeléseit a polgármester. Marosvásárhelynek az ország ötödik városává kell válnia – jelentette ki, hozzátéve, hogy ez a szomszédos községek bevonásával valósítható csak meg. 

A marosvásárhelyi és Maros megyei önkormányzatok korábbi közös tanácskozásának egyik fontos megbeszélnivalója lett volna a nagyvárosi övezet, a Marosvásárhely és környező falvak közötti infrastruktúra fejlesztése, a tömegközlekedés minőségének javítása is – ahogy arról korábban Peti András alpolgármester és Kelemen Márton megyei tanácselnökhelyettes a sajtónak beszámolt. A körülbelül 200 ezer lélekszámú nagyvárosi övezet kétharmada a városban él, ám az utóbbi időben egyre többen költöznek a közeli falvakba, ahová jóformán csak aludni járnak. Ezért nem csupán a tömegközlekedést kellene fejleszteni, de bölcsődék, napköziket is kellene létesíteni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?