Kiállítással mutatkozott be a mezőmadarasi tábor

Mezőségi dallamokkal idézte meg a táj hangulatát a Fagyöngy nevű citerazenekar Fazakas Ildikó vezetésével a Mihai Eminescu Ifjúsági Házban, ahol a 2014-es mezőmadarasi tábor képzőművészeti alkotásait mutatták be. A tárlaton különféle technikákkal készült képek láthatók, amelyekről Molnár D. Dénes és Czirjék Lajos beszélt.

A 13-ik mezőmadarasi táborban huszan vettek részt tavaly ősszel, Marosvásárhelyről,  Szegedről, Kolozsvárról, Bánffyhunyadról, Debrecenből, Dicsőszentmártonból, Vajdahunyadról és Szatmárnémetiből, régi visszatérők, illetve újak, akik frissességet, más látásmódot hoztak. A tábor nemhogy nem vált unalmassá ezek alatt az évek alatt, de egyre érdekesebb, gazdagabb, a műfaji sokszínűség jellemzi – hangsúlyozta Molnár D. Dénes, aki évek óta visszatérő vendége, művészeti vezetője a Czirjék Lajos által megálmodott és minden évben megvalósított tábornak. A résztvevők sokat tanulnak egymástól, inspirálják egymást, ötleteket cserélnek, fel-felhívják a figyelmet az addig „észrevétlen” dolgokra. Czirjék elmondta, van olyan utca a faluban, amely eddig annyira elkerülte a művészek figyelmét, hogy soha senki nem járt arra. Tavaly viszont felfedezték és szinte mindenki ott festett, rajzolt, valamilyen módon ihletet merített.

A technikákról szólva elmondták: a hagyományos olajfestéstől a pasztellig és grafikáig minden megtalálható, ahogy az egészen új formák is, a gyűrött papírra felvitt akvarell például. Az évek során a festmények és grafikák mellett kerámia és fafaragványok, textilmunkák is születtek Mezőmadarason.

Czirjék Lajos szerint a tábor nem tud nevesebb művészeti táborokkal versenyre kelni, hiszen a körülmények hiányosak, bár a vendégeket kényelmes szállás várja és teljes ellátás. Az első években a falubeli családok gondoskodtak a művészekről, szállást biztosítottak számukra, majd felépült a vendégház, amely Szekeres Szabolcs jóvoltából minden évben rendelkezésükre áll. A szervezőknek mindig nagy segítségére volt a helyi református lelkész. A támogatók közül soha nem hiányzik a Surtech műszaki áruház, a Pro Ruris Egyesület, valamint pályázat révén a Maros megyei önkormányzat és a madarasi polgármesteri hivatal.

A 2014-es mezőmadarasi tábor résztvevői: Balló Andrea, Benk András, Bordy Margit, Czirjék Lajos, Dégi Éva, Duha László, Fazakas Júlia, Fazakas Tibor, Forró Ágnes, Gergely Erika, Gonda Zoltán, Hadnagy Gabriella, Kentelki Gábor, Kovács Emil Lajos, Körtesi Sándor Gábor, Molnár D. Dénes, Simon Miklós, Szász Szabolcs, Székely Géza, Tomay Krisztina.

Kimaradt?