DNA

Bűnvádi eljárást indítana Borbély László ellen a DNA

Bűnvádi eljárás lefolytatásához kérte a képviselőház hozzájárulását a korrupcióellenes ügyészség (DNA) csütörtökön Borbély László volt környezetvédelmi miniszter ügyében, akit többrendbeli befolyással való üzérkedéssel gyanúsítanak.

A DNA januárban közölte, hogy újrakezdi a vizsgálatot a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnöki tisztségét is betöltő politikus ellen. Az MTI megkeresésére Borbély László akkor azt mondta: ügyét tavaly vádemelés nélkül lezárták, és fogalma sincs róla, mi állhat a vizsgálat újrakezdésének hátterében.

A DNA 2012 áprilisában már megpróbált bűnvádi eljárást indítani Borbély László ellen, de ahhoz nem járult hozzá a bukaresti képviselőház, amelynek az RMDSZ politikusa jelenleg is tagja.

Borbély Lászlót azzal gyanúsították, hogy 2011-ben egyik miniszteri tanácsosa közvetítésével csaknem 200 ezer lej értékben fogadott el - lakásfelújításban megnyilvánuló - ajándékot két üzletembertől, akik előnyös állami szerződéseket kaptak a minisztérium alárendeltségében működő vízügyi hatóságtól.

A politikus ártatlannak vallotta magát, de lemondott miniszteri tisztségéről, hogy a gyanú ne árnyékolja be a kormány tevékenységét. Az ügy másik három gyanúsítottja ellen 2014 januárjában ellen vádat emelt a DNA a Szatmár megyei törvényszéken: ítélet még nem született.

A vádhatóság az akkori két korrupciógyanút most egy harmadikkal egészítette ki, és újabb kiadatási kérelmet intézett a képviselőházhoz. A DNA csütörtöki közleménye szerint Borbély László 2011-ben környezetvédelmi miniszterként 50 ezer euró értékű csúszópénzt is elfogadott egy meg nem nevezett üzletembertől, akinek állítólag támogatást ígért a vízügyi hatósággal kötendő szerződések elnyeréséhez és kifizetéséhez.

A parlament novemberben az államfővé választott Klaus Iohannis felszólítására futószalagon jóváhagyott minden, az ügyészek által beterjesztett kiadatási kérést. Romániában a törvényhozói mandátumokkal rendelkező volt miniszterek ellen a kétkamarás parlament illetékes házának jóváhagyásával indulhat bűnvádi eljárás, a többi volt kormánytag elszámoltatását pedig az államfőnek kell jóváhagynia.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?