Nem tárgyalják újra Borbély és Dobre mentelmi ügyét

A képviselőház jogi bizottsága elutasította hétfőn Borbély László volt környezetvédelmi és Paul Dobre korábbi közigazgatási miniszter mentelmi ügyének újratárgyalását.

A korrupció gyanúját megalapozatlannak tartó két korábbi miniszter ügyének felülvizsgálatát Traian Băsescu államfő kezdeményezte annak kapcsán, hogy a képviselőház plenáris ülését egy újabb korrupciógyanúba keveredett képviselő, az ellenzéki Alin Trășculescu ügyében kellett hétfőn összehívni.

A DNA befolyással való üzérkedéssel és vagyonnyilatkozata meghamisításával gyanúsította meg az RMDSZ politikai alelnöki tisztségét is betöltő Borbély Lászlót. A képviselő emiatt áprilisban lemondott miniszteri tisztségéről, de kifejtette: szerinte politikai lejárató kampányt indítottak ellene, és ügyirata nem tartalmaz bizonyítékokat.

Paul Dobrét az államfő leváltásáról rendezett júliusi népszavazás érvénytelenítésének szándékos hátráltatásával gyanúsította a DNA.victor-paul-dobre-laszlo-borbely

A képviselői mandátummal is rendelkező volt miniszterek esetében csak akkor indulhatott volna bűnvádi eljárást a DNA, ha ahhoz a képviselőház hozzájárul, de a két politikus "kiadását" szeptemberben a képviselőház kormánytöbbsége elutasította. Ennek a döntésnek a felülvizsgálatát kérte Băsescu.

Trășculescu szabadlábon maradhat

A jogi bizottság döntése után a képviselőház plénuma hétfői ülésén már nem tűzte napirendre a két volt miniszterre vonatkozó államfői kérést.

A plénuma hétfőn meghallgatta az igazságügyminiszter tájékoztatását a csúszópénz elfogadásával gyanúsított Alin Trășculescu demokrata liberális (PDL) képviselő ügyében, akit egy tettenérés nyomán 24 órás őrizetbe vett a DNA. Trășculescu ügyében nem rendeztek szavazást, mert a vádhatóság nem kezdeményezte a képviselő előzetes letartóztatásba helyezését. {loadposition szeben}

Kimaradt?