Tizennégy éves elmúltál? Akkor legálisan dolgozhatsz

Szülői beleegyezéssel most már a tizennegyedik életévüket betöltő tanulók is dolgozhatnak – döntött a kormány. A gyermekmunkát a kultúra, a művészet, a sport és a reklám területén engedélyezték, a dolgozni vágyó fiatalok most már hivatalosan modellek is lehetnek.

A fizetett tevékenység alatt a munkaadónak több feltételt is be kell tartania: a munka nem lehet veszélyes a fiatalra nézve, és csak bizonyos órákban foglalkoztatható. Azt is szabályozzák, hogy hány órát dolgozhat egy héten a kiskorú, és hány szünetet kell biztosítani számára.

A kiskorú csak felnőtt felügyelete alatt dolgozhat. A felnőtt lehet az egyik szülője, gyámja, vagy egy olyan személy, akit a szülők felhatalmaznak erre. A gyermek foglalkoztatottságáról a gyermekvédelmi igazgatóságokat is értesíteni kell.

A munka után kapott pénzösszeget a szülők, a gyám adminisztrálja, ha kétely merül fel arra vonatkozóan, hogy nem a gyermek javára fordítják a pénzt, a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságnak ki kell vizsgálnia az esetet. Amennyiben a munkaadó és a szülők nem tartják be az előírásokat, a jogszabály értelmében ezer lejtől nyolcezer lej pénzbírsággal sújthatók.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?