Ilyen egy sikeres kolozsvári magyar vállalkozás

Egyetlen alkalmazottal indult a jelenleg 600 embert foglalkoztató kolozsvári Medline Kft., amely üzemeknek éppúgy nyújt integrált épületmenedzsment-szolgáltatásokat mint bevásárló központoknak, irodáknak, szabadidő létesítményeknek és színházaknak. A cég ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Néhány évvel a rendszerváltást követően egy fiatal kolozsvári házaspár, Papp-Szentannai György és Enikő, úgy döntött, hogy egyszer használatos orvosi műszerekkel fog kereskedni. A rendszertelen és késői kifizetések, valamint a a kedvezőtlen konjunktúra rövidesen arra kényszerítette őket, hogy új úton induljanak el. A megélhetést biztosítandó használtruha boltot nyitottak, hosszú távon azonban nem kereskedelemmel, hanem szolgáltatással szerettek volna foglalkozni.

Így lett a Medline Com kft.-ből 1995-ben takarító cég. Az ötletet a saját életükben megtapasztalt nehézség adta Papp-Szentannaiéknak. „Új lakásba költözve a saját bőrünkön tapasztaltuk meg, hogy milyen nyűg annak a kitakarítása” – emlékszik vissza a döntést kiváltó élményre cég ügyvezető igazgatója, Papp-Szentannai Enikő.

Folyamatos megújulás

Mivel akkoriban az internet még gyerekcipőben járt, mobiltelefonról pedig csak a legtájékozottabbak hallottak, helyi lapokban hirdették a szolgáltatást, majd az irodai vezetékes készülék mellett ülve várták az ügyfelek jelentkezését. Az első kliens egy Fő-téri Connex bolt volt, mely szőnyegmosást rendelt, majd nem sokkal rá érkezett egy nagy volumenű munkát kívánó megrendelés, egy megnyitás előtt álló bankfiók kitakarítása. A vállalkozásnak kezdetben egyetlen állandó alkalmazottja volt, főleg alkalmi munkásokkal dolgozott.

„Az első néhány évben alkalmi munkára nagyon sok fiatalt, főleg székelyföldi egyetemistát alkalmaztunk. Szívesen jöttek, akkoriban más diákmunka nemigen volt. A 2000-es évek elején aztán változott a helyzet, ahogy több lett a munkalehetőség egyre kevésbé voltak kaphatóak takarításra” – eleveníti fel a kezdeti időszakot az ügyvezető igazgató. A döntés, hogy takarítási szolgáltatást nyújtsanak, ihletettnek bizonyult, Kolozsváron a Medline volt az első ilyen jellegű vállalkozás. Az eltelt 18 évben a piac egyre zsúfoltabb lett, ám a növekvő konkurencia dacára a Medline ütemesen, lendületesen fejlődött. A vállalatnak jelenleg 600 alkalmazottja és négy területi irodája van, a kolozsvári mellett Nagyváradon, Temesváron és Bukarestben.

A területi terjeszkedés akkor kezdődött, amikor az első szerződést kötötték egy országos hálózattal rendelkező bankokkal, s ha a cég már úgyis jelen volt egy adott városban, ésszerűnek tűnt, hogy ott további ügyfeleket keressen. A növekedés folyamatos átalakulással járt. „Időről-időre, amikor egy bizonyos szintet elértünk, például mikor 30, majd pedig 100 alkalmazottunk lett, a teljes cégstruktúrát át kellett alakítani” – magyarázza Papp-Szentannai Enikő.

Ultramodern technológia

A Medline kizárólag céges megrendelőknek dolgozik. Az évek során nemcsak a munkatársak száma nőtt meg látványosan, a vállalat a műszaki felszereltség terén is hatalmasat fejlődött. Az induláskor egy vizes porszívó és néhány készi eszköz jelentette a technikát, míg jelenleg egyenként több tízezer eurós sepregető- és súroló automaták, hóeltakarító- és betonpadló csiszolására alkalmas gépek, a ventilációs rendszerek tisztítására kifejlesztett távirányítású robotok is megtalálhatók a Medline eszköztárában. Papp-Szentannai Enikő elmondása szerint a cég egyik erőssége az ipari takarítás, dolgoznak üveggyárban éppúgy, mint olyan sütődében, melynek termékei minden nagyobb városban megtalálhatóak.

A Medline ügyfelei között vannak színházak, áruházláncok, oktatási intézmények, szállodák, wellness-központok, irodaházak, bevásárkó központok és egészségügyi intézmények is. Az utóbbi években a vállalat folyamatosan bővíti szolgáltatásai körét, immár vállal kert tervezést és – építést, zöldövezet karbantartást, épületgépészeti karbantartást, magaslati munkákat és anyagmozgatást is.

„Nagy figyelmet fordítunk az ügyfél igényeinek a feltérképezésére, csomagalapú szolgáltatást kínálunk, melyben megkap mindent amire szüksége van, a takarítástól kezdve a fogyószközök, szappan, illatosító, WC-papír beszerzéséig” – mondja az üzletasszony. Ennek szellemében a Medline immár épületüzemeltetést (facility managment) név alatt kínálja a szolgáltatásait.  

Megjöttek a multik

Papp-Szentannai Enikő meglátása szerint a hazai piacon jelenleg nyomottak az árak, rengeteg kis cég van, melyek az egyszerű munkákat nagyon olcsón elvégzik. Megjelentek a multinacionális szolgáltatók is, melyeknek egy része szintén áron alul dolgozik, piacszerzés céljából, míg mások nemzetközi szerződések révén terjeszkednek. A Medline ezek kedvezőtlen piaci folyamatokat folyamatos technológiai fejlesztéssel és integrált szolgáltatásokkal ellensúlyozza. „Megállás, stagnálás nincs, folyamatosan fejlődni kell” – sommázza az ügyvezető igazgató.  

 

Kimaradt?