Háromszéken nincs igény diákmunkára

Bár hamarosan kezdődik a vakáció, még egyetlen cég se jelezte, hogy állami támogatásért cserébe foglalkoztatna 16 évet betöltött fiatalokat. A Kovászna megyei Munkaerő Ügynökség (AJOFM) vezetősége nem érti az idei érdektelenséget, hiszen az elmúlt években több vállalkozás is ajánlott munkát diákoknak a készruhagyártásban, az építőiparban, nyomdaiparban, mezőgazdaságban és vendéglátásban.

Kelemen Tibor igazgató szerint a diákok és szüleik is érdeklődnek a lehetőség iránt, de még nincs ajánlat. Hozzátette: próbálják népszerűsíteni a vállalkozók körében a diákmunka lehetőséget, és remélik, a napokban megjelennek az első ajánlatok is. Háromszéken idén nyáron legalább 300 diákoknak ajánlott munkahelyet tudnának támogatni.

Az alkalmazó cégeknek biztosítaniuk kell a havi 800 lejes minimálbért, amiből 250 lejt megtérít a Munkaerő Ügynökség. A 16 és 18 év közti fiatalokat legtöbb hatvan napig, de legkésőbb az iskolakezdésig lehet foglalkoztatni. A kiskorúak szülői beleegyezéssel dolgozhatnak, legtöbb napi 6 órát, a felnőtt korúak pedig 8 órás munkaidőt végezhetnek.

A nyugati országokban is népszerű a diákmunka, sok fiatalt vendéglők, gyorséttermek alkalmaznak. A sepsiszentgyörgyi vendéglátók egyelőre idegenkednek. Kovács István a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátók Szövetségének (SVESZ) elnöke kifejtette: nem könnyű tapasztalatlan fiatalokkal dolgozni, hiszen ha a vendégeket tapasztalatlan diák rosszul szolgálja ki az hátrányosan érintheti a vendéglő megítélését.

Kimaradt?