Négy év letöltendő börtönre ítélték Nagy Zsoltot

A legfelsőbb bíróság kedden jogerősen négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Nagy Zsolt volt minisztert a stratégiai privatizációk perében. Kerekes Gábort szintén négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték – írja a Mediafax. Ugyanebben az ügyben Codruș Șereș volt gazdasági miniszter négy év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést kapott.

A két minisztert és több társukat 2009-ben állította bíróság elé a szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) nemzetközi bűnszövetkezet támogatása és hazaárulás címén, azzal vádolva őket, hogy bizalmas információkat adtak ki külföldieknek magánosításra váró állami vállalatokról.A vádhatóság szerint egyebek mellett a craiovai repülőgépgyár, a Petrom olajipari vállalat, a Román Posta és a Romtelecom telefonszolgáltató esetében történtek törvénytelenségek.

Az ügyet a bíróság összekapcsolta egy ezzel összefüggő, 2006-ban kirobbant kémbotrány ügyében indított eljárással. A legsúlyosabb büntetést a kémhálózat vezetőjének tartott bolgár Sztamen Sztancsev kapta (aki első fokon 11 évet kapott): őt jogerősen 5 év két hónapos letöltendő börtönre ítélték.

Első fokon Nagy Zsolt öt évet kapott, miután a bíróság felmentette a hazaárulás vádja alól, de bűnszövetkezetben való részvételben bűnösnek találta. Az RMDSZ volt politikusa a per során ártatlannak vallotta magát, és azt hangoztatta: nincs közvetlen bizonyíték ellene, az ügyészség csak mások lehallgatott telefonbeszélgetései alapján következtetett bűnösségére.

Nagy Zsolt 2004 decembere és 2007 júniusa között vezette a távközlési minisztériumot. Tisztségéből való felfüggesztése után visszavonult a politikából. A stratégiai privatizációk ügyében egyik volt minisztériumi tanácsadóját, Kerekes Gábort, az RMDSZ volt ügyvezető alelnökét is bűnösnek találta a bíróság: őt négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték kedden jogerősen.

Strasbourghoz fordult

A volt minisztert egy évvel szelőtt az úgynevezett postaperben 3 év és fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték jogerősen hivatali mulasztásért. Azzal vádolták, hogy egy kormányhatározattal segítette magántulajdonba átjátszani egy közvagyonnak számító bukaresti állami ingatlant, amelyet a Román Posta tőkeapportként vitt be egy magáncégekkel közös vállalkozásba. 

Nagy Zsolt korábban mindkét ítéletet égbekiáltó igazágtalanságnak nevezte. A postaperrel kapcsolatban bejelentette: a strasbourgi Európai Emberjogi Bírósághoz fordul. Tavaly nyílt levélben, interjúkban állt ki igaza mellett, érveit pedig háttérbeszélgetéseken újságírókkal is megosztotta.

A második perben jogerőssé vált ítélettel a felfüggesztett börtönbüntetés is letöltendővé válik. Az RMDSZ volt vezető politikusának néhány órán belül jelentkeznie kell valamelyik rendőrőrsön, hogy megkezdje a kiszabott börtönbüntetések végrehajtását. Ha ezt nem teszi meg, elfogatóparancsot adnak ki ellene.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a maszol.ro-nak nyilatkozva érthetetlennek nevezte az ítéletet.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?