Kutyatulajdonosok ezrei számíthatnak bírságra

Háromszéken eddig a nyilvántartásban szereplő kutyák mintegy negyede kapta meg az azonosító mikrocsipet és a veszettesség elleni oltást, a macskák esetében még rosszabb a helyzet, 20 százalékuk kapta meg a vakcinát.

A gazdák ezrei számíthatnak ilyen körülmények között bírságra, hívja fel a figyelmet a megyei állategészségügyi igazgatóság. Sikó Barabási Sándor főállatorvos emlékeztet, hogy január elsejéig a kutyák és a macskák meg kellett volna kapják a mikrocsipet, az oltásra február 28 a határidő, de mikrocsip nélkül nem adható be a vakcina. 

Kovászna megyében a nyilvántartásokban mintegy 35 ezer kutya, és 15 ezer macska szerepel. A mikrocsipezés, oltás és nyilvántartásba vétel költségei az országban változnak, vannak városok ahol 15 lejért elvégzik, de Bukarestben eléri a 100 lejt. Megyénkben 20 és 50 lej között van a csip és a vakcina. A főállatorvos kifejtette, hogy az oltási kampányban a kutyákat ingyen immunizálják, míg a macskák esetében csak a munkadíjat kell kifizetni, a vakcina ingyenes. A törvény szerint 5000 lejes bírság szabható ki, de eddig még nem büntetek meg senkit. Sikó Barabási Sándor elmondta, Románia az utolsók között van Európai unióban, ahol kötelezik a kutyák nyilvántartását, Lengyelország az egyetlen, ahol még nem kaptak mikrocsipet az ebek. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?